Pages - Menu

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Εικόνες και ήχοι της μεταπολεμικής Κατερίνης


AIKATERINEIA_2009
Με ειδικό, θεσμικό φορέα διοργάνωσης, με νέους, ιστορικούς, χώρους φιλοξενίας των εκδηλώσεων και με θεματική ομπρέλα, που περιστρέφεται γύρω από την μεταπολεμική Κατερίνη, τα φετινά Αικατερίνεια φιλοδοξούν να δώσουν το στίγμα μιας νέας θεώρησης (και πρακτικής) του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα του πολιτισμού.

AFFICHEΤο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2009» παρουσιάστηκε χθες από τη διοίκηση του νεοσύστατου Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Κατερίνης.
Στόχος του προγράμματος, όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λάμπης Καρατζόγλου, «να ανέβει ο πήχης», μέσα από την κινητοποίηση των πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου στην κατεύθυνση της παραγωγής πολιτισμού.
Έτσι, οι φετινές εκδηλώσεις, 18 στο σύνολο, είναι παραγωγές-παραγγελιές του Οργανισμού και υπηρετούν όλες το κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης, που είναι η μεταπολεμική Κατερίνη. Χώροι τους, το άρτι ελευθερωθέν από το 1ο  Δημοτικό Σχολείο κτίριο της Αστικής Σχολής Κατερίνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Συνεδριακό Κέντρο,  η κεντρική πλατεία Ελευθερίας και η πλατεία Δημαρχείου, εκκλησιαστικοί και ιδιωτικοί χώροι.
Η Κατερίνη μέσα από το φακό του Σάτσι
Για την έναρξη των εκδηλώσεων επιλέχθηκε ένα φωτογραφικό ταξίδι στο παρελθόν της πόλης, με ξεναγό τον πολύπειρο φωτογράφο Σάτσι. Τον Σάββα Τσιλιγγιρίδη που αιχμαλώτιζε με το φακό του καθημερινές εικόνες της πόλης, παρακολουθώντας την από κοντά σε κάθε καινούργιο βήμα της, για να, φεύγοντας ο ίδιος, αφήσει πίσω του ένα θαυμαστό και πλούσιο ιστορικό αρχείο.
«Η Κατερίνη μέσα από το φακό του Σάτσι», είναι η έκθεση που σηκώνει την αυλαία των Αικατερίνειων 2009, μεθαύριο Κυριακή, στις 7.00 το απόγευμα, στο ιστορικό κτίριο της...... Αστικής Σχολής Κατερίνης.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχουν ενταχθεί άλλες δυο φωτογραφικές εκθέσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει φωτογραφίες που αφορούν τη δράση της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα τις δεκαετίες ’50 και ΄60 (Συλλογή Γιάννη Τζιφόπουλου). Η δεύτερη αφορά τη μεταπολεμική ορεινή Πιερία, όπως την απαθανάτισε με το φακό του ο Χρήστος Πανταζής. Την έκθεση των περίπου 40 φωτογραφιών του επιμελήθηκε το Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης.
Τις εκθέσεις του φετινού προγράμματος συμπληρώνουν η έκθεση μεταπολεμικού θρησκευτικού βιβλίου από τις Συλλογές της Βαρνάβειου Βιβλιοθήκης και η έκθεση (σε πανελλήνια πρώτη) έργων του Κατερινιώτη ζωγράφου Γιώργου Τζιώκα με τίτλο «Η σιωπή των σταθμών».
Η ανάσταση των Pierians
Έξη συναυλίες με τραγούδια των σίξτις θα ντύσουν φέτος μουσικά το κεντρικό θέμα των Αικατερινείων. Οι δυο μετακλητές: ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που δε χρειάζεται συστάσεις και ο έχων ρίζες Kατερινιώτικες Gordon Haskell, που έχει συνεργαστεί με μύθους της διεθνούς μουσικής σκηνής.
Στο νεανικό κοινό της πόλης είναι αφιερωμένη μια μουσική βραδιά με τους De Niro και τα Κατερινιώτικα συγκροτήματα Ball Maske, Ονειροδείκτες, Πύλη πηλού και Solid Ground.
Για τα παραδοσιακά γούστα υπάρχει η συναυλία ((με ελληνική παραδοσιακή μουσική) του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».
Η Πιερική Μουσική Σκηνή ετοίμασε ένα αφιέρωμα σε ρετρό (για όσους τραγούδαγαν κάποτε Σογιούλ) και αρχοντορεμπέτικους ήχους των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60, με τίτλο «Ας ερχόσουν για λίγο …».
Η τελευταία (χρονολογικά στο πρόγραμμα), συναυλία, αφορά την επανασύσταση, ειδικά για τα Αικατερίνεια, των θρυλικών Pierians, του μουσικού σχήματος που από το 1964 και για μια δεκαετία ψυχαγωγούσε τους Πιεριείς και όχι μόνο με ροκ τραγούδια και ελληνικές επιτυχίες της εποχής.
Η Άννα Καρένινα ζούσε στη γειτονιά μας
Η μοναδική θεατρική παράσταση της διοργάνωσης υπηρετεί κι αυτή τη θεματική των φετινών Αικατερινείων. Η παράσταση «Η Άννα Καρένινα ζούσε στη γειτονιά μας» στηρίζεται στο βιβλίο της Φάνυς Κουντουριανού «Ίδε …παρρησία λαλεί» και της Ελένης Τζήκα «Σσς…μας ακούει ο κόσμος», όπου τα απραγματοποίητα όνειρα δυο γυναικών στη μεταπολεμική Κατερίνη, μπλέκονται και συνομιλούν με τις ποιητικές εκδοχές της πόλης (μέσα από το μοτίβο της πλατείας) δοσμένες από τον Αντώνη Κάλφα.
Τα Αικατερίνεια στο σχολείο
Ειδική συνομιλία με το παρελθόν της πόλης θα έχει μέσα από τα φετινά Αικατερίνεια και το μέλλον της πόλης, οι μαθητές.
Τρεις από τις εκδηλώσεις του προγράμματος αφορούν τα σχολεία της πόλης. Στην πρώτη, ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός θα βρεθεί ανάμεσα στους μαθητές της τρίτης τάξης του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, για να τους μυήσει στα «Άνθη της αβύσσου», στον Σολωμό και τη λογοτεχνία.
Η δεύτερη, είναι μια βιωματική προσέγγιση των παραδοσιακών επαγγελμάτων που τείνουν να εκλείψουν. Οι μαθητές (ήδη 1500 έχουν προεγγραφεί στη λίστα των επισκεπτών) περιδιαβούν 12 περίπτερα, θα υφάνουν, θα φωτογραφήσουν με τα γνωστά «τρίποδα» των παλιών φωτογράφων, θα μετρήσουν καντάρια σε παλιές ζυγαριές και θα εντυπώσουν στη μνήμη τους ό,τι για πάντα θα χαθεί.
Η τρίτη είναι μια παραμυθένια εκδήλωση για μαθητές και εκπαιδευτικούς που, σε ένα διήμερο θα ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών (με συνοδεία ζωντανής μουσικής) και θα μάθουν τεχνικές αφήγησης.
Βραδιά τιμής
Στην εκπνοή των φετινών Αικατερινείων θα πραγματοποιηθεί το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Πιερία στα Βυζαντινά και Νεότερα χρόνια (το οποίο είχε προγραμματίσει από καιρό η  Εστία Πιερίδων Μουσών και εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων), ενώ ανήμερα της γιορτής της Αγίας Αικατερίνης θα τελεστούν τα εγκαίνια του αναστηλωμένου αρχοντικού, πρώην ιδιοκτησίας Ι. Τσαλόπουλου.
Τη λήξη των εκδηλώσεων (στις 30 Νοεμβρίου)  θα σημάνει μια ξεχωριστή βραδιά, μια βραδιά τιμής στον Πιερικό, που μεταπολεμικά, κυρίως τη δεκαετία του ’60, αποτελούσε το καμάρι και το καύχημα της αθλητικής Κατερίνης.
Και, μόλις πέσει η αυλαία των φετινών «Αικατερινείων», θα αρχίσει η προετοιμασία (είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού) των επόμενης διοργάνωσης. Η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Κατερίνη της προσφυγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου