Pages - Menu

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

«Στήνει το συνέδριο στα μέτρα της Ντόρας» - Καζάνι που βράζει η Ν.Δ. για Καραμανλή, που θέλει ανάδειξη αρχηγού με διαδικασίες- εξπρές

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ nasopoulos@dolnet.gr
Φωτογραφία
Συνέδριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ντόρας Μπακογιάννη. Έτσι ερμηνεύονται ακόμη και στην τελευταία τοπική οργάνωση της Ν.Δ. οι κινήσεις του Κώστα Καραμανλή. Για κάποιους στον κομματικό μηχανισμό, μάλιστα, ήταν μια απόδειξη ότι έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι- έστω κι αν καμία πλευρά δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν συμφωνίες- κάτω από το τραπέζι.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στη Ν.Δ. και το κόμμα μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε στη Ρηγίλλης, καλώντας τον Κώστα Καραμανλή να αλλάξει άμεσα τη διαδικασία εκλογής του νέου ηγέτη.
Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε θέμα αδιάβλητων διαδικασιών, ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που επίσης διαφώνησε ανοικτά με τη σπουδή του πρώην πρωθυπουργού, τού έδειξε την έξοδο από τη Ρηγίλλης χωρίς άλλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, προτείνει να προχωρήσει άμεσα η Κεντρική Επιτροπή στην εκλογή νέου γραμματέα, ακόμη και μεταβατικού χαρακτήρα, ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος «στη Βουλή και οπουδήποτε άλλου». Εν ολίγοις, ο Κ. Καραμανλής να μην εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης την προσεχή εβδομάδα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, έσπευσε να στηρίξει τις κινήσεις του απερχόμενου προέδρου, λέγοντας ότι το καταστατικό του κόμματος «δεν είναι κουρελόχαρτο», αλλά εμφανίστηκε θετική για οποιαδήποτε συμφωνία που «θα διευρύνει το εκλεκτορικό σώμα».
Κορυφαία στελέχη που παρακολουθούν με ανησυχία όσα διαδραματίζονται θεωρούν ότι τέσσερις κινήσεις του κ. Καραμανλή το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης έχουν οδηγήσει τη Ν.Δ. σε μια νέα δίνη, προκαλώντας ακόμη και δημόσιες εκρήξεις στελεχών που έκαναν εμμέσως πλην σαφώς λόγο για «στημένες διαδικασίες». Συγκεκριμένα:
Πολιτικοί φίλοι της κ. Μπακογιάννη που έχουν αναλάβει επιτελικούς ρόλους και στο κομματικό οργανόγραμμα τονίζουν από την πλευρά τους ότι η πρώην υπουργός «ούτε ζήτησε ούτε χρειάζεται δαχτυλίδια» και κάνουν λόγο για μια «στάση ουδετερότητας» από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού, η οποία «προφανώς δεν ικανοποιεί όσους θα ήθελαν να αναμειχθεί ενεργά και προς όφελός τους ο Κ. Καραμανλής στη διαδικασία της διαδοχής». Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι η κ. Μπακογιάννη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ουδέποτε αμφισβήτησε ή υπονόμευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης και τον κ. Καραμανλή, ενώ η στενή συνεργασία που είχαν, «εάν για κάτι αποτελεί απόδειξη, είναι πως στη Ν.Δ. δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και αποκλεισμοί». Στενοί συνεργάτες της πρώην υπουργού, εξάλλου, εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν πλέον «τα σχήματα του παρελθόντος», εν ολίγοις η διένεξη καραμανλικών και μητσοτακικών που κυριάρχησε στη Ν.Δ. την περασμένη δεκαετία.
Παρασκήνιο. Παρά ταύτα, όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες έχουν φουντώσει τις φωνές στο κομματικό παρασκήνιο για το δαχτυλίδι της διαδοχής στην κ. Μπακογιάννη από την πλευρά του κ. Καραμανλή. Την εικόνα αυτή ενισχύουν ακόμη και τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι λένε ότι ο κ. Καραμανλής από καιρό «έχει ξεχωρίσει την κ. Μπακογιάννη ως την πιο δυναμική παρουσία για να αναλάβει τις τύχες του κόμματος» και σημειώνουν ότι όλες οι κινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σηματοδοτούσαν τις επιλογές του.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος πηγαίνουν αρκετά πίσω, αμέσως μετά την εκλογική ήττα του 2000, εκτιμώντας ότι από τότε υπάρχει μια «συμφωνία σύμπλευσης» ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και την κ. Μπακογιάννη που προέβλεπε, στο βάθος του ορίζοντα, και τη διαδοχή στο κόμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, η οριακή ήττα του 2000 είχε πείσει τον κ. Καραμανλή ότι ο δρόμος προς την πρωθυπουργία θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη εάν επήρχετο ρήξη με την πτέρυγα των μητσοτακικών. Μέχρι τότε η σχέση του με την κ. Μπακογιάννη ήταν μάλλον τυπική- η ίδια, άλλωστε, και οι λεγόμενοι μητσοτακικοί στο Συνέδριο του 1997 στήριξαν για την ηγεσία της Ν.Δ. τον κ. Γ. Σουφλιά. Το 2001 φαίνεται ότι όλα είχαν αλλάξει, λένε τα ίδια στελέχη, και όχι μόνον γιατί ο Κων. Κα
Οι 4 κινήσεις Καραμανλή που έκαναν άνω-κάτω τη Ν.Δ.
Συνέδριο μιας ημέρας
Η απόφαση για έκτακτο συνέδριο μιας ημέρας (7 Νοεμβρίου) αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή νέου προέδρου. Η διαδικασία βάσει καταστατικού προβλέπει ότι στο έκτακτο συνέδριο θα μιλήσουν μόνον οι υποψήφιοι και στη συνέχεια οι περίπου 4.800 σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το Συνέδριο του 2007 θα περάσουν στις διπλανές αίθουσες για να ψηφίσουν. Η σπουδή του κ. Καραμανλή ερμηνεύεται από στελέχη κάθε βαθμίδας ως έμμεση πριμοδότηση της κ. Μπακογιάννη, η οποία εμφανίζεται έτοιμη για τις εσωκομματικές κάλπες και έχει τα μεγαλύτερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό- τουλάχιστον στο σώμα του συγκεκριμένου Συνεδρίου. Τόσο οι κ.κ.
Σαμαράς και Μεϊμαράκης όσο και άλλα στελέχη αμφισβητούν ανοικτά την ορθότητα αυτής της επιλογής, προκρίνοντας μεγαλύτερη διάρκεια των συνεδριακών διαδικασιών ή ακόμη και την εκλογή νέων συνέδρων.
«Ακόμη κι αν δεν προχωρήσουμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση, το Συνέδριο δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μονολόγους των υποψηφίων και στην ψηφοφορία. Οι σύνεδροι πρέπει να πάρουν τον λόγο και όχι να φιμωθούν», έλεγε χθες βουλευτής που κινείται στη σφαίρα επιρροής του κ. Σαμαρά. Ο ίδιος παρέπεμπε, μάλιστα, στο τριήμερο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που εξέλεξε το 1996 τον Κων. Σημίτη, και «έδωσε τη δυνατότητα στο αντίπαλο κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα με μια νέα, ισχυρή ηγεσία, έστω κι αν στο τριήμερο ακούστηκαν σκληρά πράγματα...».
Η οργανωτική επιτροπή
Φωτογραφία
Η συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου με τη συμμετοχή της κ. Μπακογιάννη και την εξαίρεση των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε την επομένη ως «δυνάμει υποψήφια», αλλά η απόφαση του κ. Καραμανλή ήταν αρκετή για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους άλλους διεκδικητές, όπως ο κ. Σαμαράς, βουλευτές και κομματικά στελέχη επιρροής τους. Το επιχείρημα του απερχόμενου προέδρου ότι επέλεξε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, πλην Γ. Βουλγαράκη, δεν πείθει λένε στελέχη υπέρ της υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, καθώς θέση στην οργανωτική επιτροπή βρήκαν και στελέχη που δεν έχουν πια ρόλο, όπως ο Ι. Τραγάκης (πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και Π. Παναγιωτόπουλος (πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη εξέλαβαν την απόφαση Καραμανλή ως «ευνοϊκή μεταχείριση» της κ. Μπακογιάννη εις βάρος άλλων υποψηφίων.
«Θα έπρεπε να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση», καθώς, όπως λένε, «είναι γνωστό στον απερχόμενο πρόεδρο ότι η κ. Μπακογιάννη είναι υποψηφία να τον διαδεχθεί».
Η επιλογή προέδρου
Η επιλογή του κ. Δημ. Σιούφα για τη θέση του προέδρου του έκτακτου Συνεδρίου. Δημοσίως ουδείς αμφισβητεί την αμεροληψία του απερχόμενου προέδρου της Βουλής, αλλά στο παρασκήνιο αρκετά στελέχη επισημαίνουν ότι ο κ. Σιούφας ήταν ο εξ απορρήτων συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού και «ταυτίσθηκε με όλες τις επιλογές του». Το μήνυμα είναι ότι εάν ο κ. Καραμανλής έχει επιλέξει να ενισχύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Σιούφας «δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση εμπόδιο». Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, στελέχη όπως οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Νικολόπουλος, άλλοτε «λοχαγοί» των Καραμανλικών, είχαν κινηθεί με στόχο να αναλάβει την προεδρία του Συνεδρίου ο κ. Ι. Βαρβιτσιώτης.
Τα εκβιαστικά τελεσίγραφα
Αποκορύφωμα των σικέ διαδικασιών- όπως λένε στελέχη που κρίνουν με καχυποψία τις κινήσεις Καραμανλή- ήταν το τελεσίγραφο αποχώρησης του πρώην Πρωθυπουργού («Να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά εγώ στις 8 Νοεμβρίου φεύγω!..) που έκανε τελικώς τα πράγματα ακόμη χειρότερα στο εσωκομματικό πεδίο. Ερμηνεύθηκε ως σινιάλο ότι «υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις» και ότι «δεν χωρούν καθυστερήσεις». «Ο κ. Καραμανλής αναιρεί ουσιαστικά τον εαυτό του και όσα είπε το βράδυ των εκλογών. Με τέτοιου είδους εκβιαστικά τελεσίγραφα, ούτε εγγυητής της ενότητας εμφανίζεται, ούτε μαχητής στην πρώτη γραμμή», σχολίαζε δηκτικά πρώην υπουργός που συντάσσεται ανοικτά με την υποψηφιότητα Σαμαρά.
Φωτογραφία
Χωρίς αποφάσεις για τον τρόπο ανάδειξης του νέου αρχηγού κατέληξε χθες το απόγευμα η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του έκτακτου Συνεδρίου της Ν.Δ., το οποίο ωστόσο εξέτασε τις προτάσεις για διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος. Για τον λόγο αυτό, ενώπιον της Επιτροπής έχουν κληθεί σήμερα το απόγευμα όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση διαφάνηκε ότι δεν κερδίζει έδαφος η πρόταση για άμεση εκλογή της ηγεσίας από την κομματική βάση και τους φίλους της Ν.Δ., αλλά δεν αποκλείεται να αυξηθεί το εκλεκτορικό σώμα που σήμερα απαρτίζεται από 4.800 συνέδρους. Θετική σε μια τέτοια εξέλιξη έχει δηλώσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, προς την κατεύθυνση αυτή έχει κινηθεί ο κ. Ευάγγ. Μεϊμαράκης, ο οποίος πάντως επιδιώκει το Συνέδριο να έχει τακτικό χαρακτήρα με νέους συνέδρους και ανοιχτή ατζέντα, πλην της εκλογής αρχηγού, ενώ έτοιμος να συμφωνήσει με την όποια διαδικασία εμφανίζεται ο κ. Αντ. Σαμαράς. Αντιθέτως, ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος επιμένει στη θέση του για εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση και τους φίλους του κόμματος.
Στο σημείο αυτό εστιάζεται η διαφωνία των κ.κ. Αβραμόπουλου και Μεϊμαράκη, οι οποίοι συνομίλησαν χθες. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε χθες και με τους κ.κ. Κων. Μητσοτάκη και Μιλτ. Έβερτ, προκειμένου να εκπέμψει το στίγμα μιας ενωτικής υποψηφιότητας, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο πολιτικό της γραφείο. Ο πρώην γραμματέας του κόμματος τη Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει την ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα της υποψηφιότητάς του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου