Pages - Menu

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πρόγραμμα σωτηρίας του Θερμαϊκού Κόλπου


Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

Πρόγραμμα σωτηρίας του Θερμαϊκού Κόλπου

Πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αειφορική χρήση του Θερμαϊκού Κόλπου ως θαλάσσιου πόρου, εγκρίθηκε από κοινοτικά κονδύλια και αναμένεται να υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου.

Τη σχετική ανακοίνωση θα κάνουν η Μαρία Περτζινίδου και η Μαρία Γανίδου, από τη Διεύθυνση Προστασίας, στο πλαίσιο του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου, με θέμα "Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αναζητώντας λύσεις για το Ελληνικό Περιβάλλον" που διοργανώνει, από αύριο έως και το Σάββατο, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Το πρόγραμμα, με τίτλο, "Ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΖΠ) Θερμαϊκού Κόλπου - Πιλοτική εφαρμογή στη δυτική παράκτια ζώνη", εγκρίθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ/eegrants) και περνά σε φάση υλοποίησης.

Όπως θα αναφέρει στην εισήγησή της στο συνέδριο, η κ.Περτζινίδου, ο Θερμαϊκός είναι ένα ευαίσθητο υδάτινο οικοσύστημα, με ιδιαίτερα προβλήματα, αφού η ισορροπία του, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, έχει διαταραχθεί.

Η δυνατότητα αυτοκαθαρισμού υπολείπεται με αποτέλεσμα τη συσσώρευση ρύπων, ενώ οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται ο ευρύτερος Θερμαϊκός Κόλπος εξαιτίας των ποικίλων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, του ρυπασμένου φορτίου των ποταμών που εκβάλλουν στον κόλπο (Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας), των μέχρι πρόσφατα ανεπεξέργαστων οικιακών λυμάτων καθώς και της αυξημένης αγροτικής παραγωγής σε περιοχές γύρω από τον κόλπο, είναι σημαντικές και οδηγούν σε μεταβολές του οικοσυστήματος.

Η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου πραγματοποιεί, με ναυλωμένο σκάφος, κατάλληλα εξοπλισμένο, επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού από 1/6/2007, από επιπλέοντα απορρίμματα και κηλίδες, στη θαλάσσια περιοχή του εσωτερικού και κεντρικού Θερμαϊκού Κόλπου, δηλαδή από την παραλία της Θεσσαλονίκης μέχρι την ευθεία του ακρωτηρίου της Επανομής ανατολικά και τις αλυκές Κίτρους δυτικά, με έμφαση το θαλάσσιο χώρο μπροστά στην πόλη. Το διάστημα 1-6-2007 ως 15-3-2009 συλλέχτηκαν περίπου 1900 m3 στερεών απορριμμάτων και 13 m3 κηλίδων.

"Η Διεύθυνση θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Κόλπου, προσπαθώντας να σταματήσει την ανεξέλεγκτη διαχείριση των απορριμμάτων και προωθώντας τις πολιτικές για μείωση, ανακύκλωση και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση, με σκοπό την προστασία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικολογική διαχείριση του Θερμαϊκού κόλπου", καταλήγει στην εισήγησή της η κ.Περτζινίδου.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου