Pages - Menu

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ετοιμα πέντε ν/σ από τη Λούκα Κατσέλη

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΟΤΩΒΡΙΟΥ 2009 
 

Αλλαγές στη λειτουργία του Τειρεσία, του ΤΕΜΠΜΕ, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των δανειοληπτών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τις πρώτες 100 ημέρες σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις της υπουργού κας Λ.Κατσέλη. Η κα Κατσέλη παρουσίασε σήμερα τις βασικές κατευθύνσεις των πέντε νομοσχεδίων που προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση γι αυτά.
Συγκεκριμένα:
1.Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ......ρευστότητας των ΜΜΕ περιλαμβάνουν το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ρύθμιση, τονίστηκε, δεν θα ισχύσει για όλους αλλά για όσες επιχειρήσεις πλήττονται ιδιαίτερα λόγω συγκυρίας. Στην ίδια λογική, των στοχευμένων ενισχύσεων, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στα κριτήρια ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ όπως και στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία. Στόχος δεν είναι να ενθαρρυνθεί ο "μπαταχτσής", όπως αναφέρθηκε επιχειρηματίας και για το λόγο αυτό η ρύθμιση θα είναι πολύ προσεκτική. Μεταξύ άλλων θα αυξηθεί ο χρόνος αναγγελίας στον Τειρεσία για υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία ενώ θα προβλέπεται διαγραφή εφόσον πληρώνεται η επιταγή και θα προσδιοριστούν μίνιμουμ κριτήρια για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών.
2.Το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Ιούλιο ως πρόταση νόμου. Εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εφόσον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με όρους που θα ορίζονται από το Δικαστήριο, προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή των καταναλωτών από τα χρέη. Για όλα αυτά - όπως και για τις ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις - τονίστηκε ότι υπάρχει εδώ και μήνες συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
3.Στην ίδια ενότητα θα περιληφθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού.
4.Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, περιορισμό των διαδικασιών που απαιτούνται, από 14 - 18 σε 4, και αξιοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα τεθούν άμεσα σε διαβούλευση με τα επιμελητήρια. Θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης στο πρότυπο των ΚΕΠ και θέσπιση ειδικού διαμεσολαβητή του επιχειρηματία.
5.Αναβάθμιση των Βιομηχανικών - Επιχειρηματικών Περιοχών.
Στον τομέα του εμπορίου οι προτεραιότητες όπως τόνισε η κα Κατσέλη περιλαμβάνουν την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (με τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του έργου όταν αλλάζει η σύνθεσή της) και της Γραμματείας Καταναλωτή, η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με επίκεντρο την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, κοστολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις που κάνουν αυξήσεις τιμών και ίδρυση ειδικής αντιμονοπωλιακής επιτροπής για δράση εκ των προτέρων στις αγορές όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση. Η υπουργός τόνισε πως οι τιμές δεν πέφτουν με διοικητικές πράξεις, είναι σύνθετο οικονομικό ζήτημα ενώ αναφορικά με τις πληροφορίες ότι ο ΕΦΕΤ θα κάνει επίσης ελέγχους τιμών είπε ότι όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία. "Δεν είμαστε κυβέρνηση με χωριστά μαγαζιά, αλλά με συνέργειες και κοινές δράσεις", είπε χαρακτηριστικά.
Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα λειτουργήσει με "πελατοκεντρική φιλοσοφία" και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί σε ορίζοντα διμήνου Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο για καταγγελίες αλλά και για διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.
Με ειδική εγκύκλιο που εστάλη στις 12 Οκτωβρίου σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς και επιχειρήσεις η κα Κατσέλη ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το σύνολο των επιτροπών και ομάδων εργασίας, την πράξη σύστασης, το σκοπό, τη σύνθεση και τις αμοιβές. Από τα πρώτα μέτρα όπως είπε θα είναι η κατάργηση όλων των επιτροπών που δεν είναι σημαντικές ή αποτελεσματικές με στόχο να περικοπεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι. Η υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα διοικήσει με το έμψυχο δυναμικό των υπουργείων και όχι μέσω συμβούλων και για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει ειδικό ενδο-υπηρεσιακό δίκτυο (Ίντρανετ) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι. Όλοι εξάλλου θα κληθούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα.
Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται ακόμη το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ, για το οποίο θα χρειαστεί να γίνουν ενέργειες προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, όπως και η προετοιμασία του ΕΣΠΑ για το οποίο διαπιστώνονται υστερήσεις, πολυπλοκότητα διαχείρισης και εκκρεμμότητες. Ήδη εκκρεμούν 1100 αιτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών που υπερβαίνουν και τους 15 μήνες σε δικαιούχους, κάτι που "αποτελεί την κρυφή όψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού".
Η κα Κατσέλη ανέφερε εξάλλου ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του υπουργείου κατατέθηκε σήμερα για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προβλέπεται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. Θα ακολουθήσει, άμεσα, ο ορισμός των γενικών γραμματέων.
Τέλος η υπουργός Οικονομίας σημείωσε με έμφαση πως αν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας σύντομα "θα τσακωνόμαστε για το πώς θα μοιράσουμε τη μιζέρια μας" ενώ αν συνεχιστεί η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, όσοι φόροι και αν επιβληθούν τα φορολογικά έσοδα θα μειώνονται.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου