Pages - Menu

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Τίποτε δεν άλλαξε

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Ενώπιος ενωπίω βρέθηκαν χθες κατά την πολυσυζητημένη τηλεοπτική «μονομαχία» τους ο Κ.Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου

Τίποτε

δεν άλλαξε

Ενώπιος ενωπίω βρέθηκαν χθες κατά την πολυσυζητημένη τηλεοπτική «μονομαχία» τους ο Κ.Καραμανλής και ο Γ.Παπανδρέου. Οι δύο αρχηγοί τοποθετήθηκαν στα κοινωνικά θέματα, τα ζητήματα του κράτους, του περιβάλλοντος, της εξωτερικής πολιτικής και, τέλος, της οικονομίας που βρέθηκε στο επίκεντρο.

Τα επιτελεία των δύο κομμάτων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εμφάνιση των δύο πολιτικών αρχηγών.

Οι πρόεδροι των δύο μεγάλων κομμάτων είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να απαντήσουν ο ένας στον άλλο. Στην τετ-α-τετ τηλεμαχία, που είχε διάρκεια λίγο περισσότερο από 75 λεπτά.

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέκονταν όρθιοι σε πόντιουμ, απέναντι ο ένας στον άλλο, ενώ η δημοσιογράφος-συντονίστρια στεκόταν μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου.

ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Οικονομία - Ανάπτυξη

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πολύ σοβαρή διεθνή κρίση η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις για όλες τις οικονομίες. Πρόσθεσε όμως ότι στην οικονομία μας βιώνουμε την κρίση λιγότερο βαριά από άλλες οικονομίες. Εντούτοις, η κρίση αυτή ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα της χώρας: το διαρθρωτικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και κυρίως, το υπέρογκο δημόσιο χρέος το οποίο το χαρακτήρισε «κληρονομιά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ» και το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα. «Αφού έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τις συνέπειες -ως αποτέλεσμα μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών- πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να χτυπηθούμε μετωπικά με τις αδυναμίες» είπε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια. Από την άλλη, είπε μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εύκολες συνταγές και ακάλυπτες επιταγές.

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει να σπαταλά το χρήμα με πελατειακές εξυπηρετήσεις, ή θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο, με δίκιο φορολογικό σύστημα και να δώσει ανάσα στην αγορά. Ή θα έχουμε μία κυβέρνηση, πρόσθεσε, που θα παγώσει και θα γονατίσει την οικογένεια, ή μία που θα της δώσει ελπίδα και ευμάρεια. Τα λεφτά δεν λείπουν, είπ ο κ. Παπανδρέου. «Ο κ. Καραμανλής χρέωσε τη χώρα» και κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι τα λεφτά πήγαν σε ημετέρους, σε κομματικές προσλήψεις, σε συμβάσεις κάτω από το τραπέζι, σε διαφθορά. «Αυτήν την πολιτική, λέει η ΝΔ, θα πρέπει να την πληρώσει ο λαός. Εμείς ξέρουμε που θα βρούμε τα λεφτά» είπε ο Γ.Παπανδρέου, ο οποίςο υπολόγσε το κόστος των μέτρων που έχει εξαγγείλει σε 2,5-3 δισ. ευρώ τα οποία θα βρεθούν στους ανείσπρακτους φόρους, στη φοροδιαφυγή, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. «Εσείς προτείνεται μία ίδια πολιτική» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι γνωστό πως δημιουργήθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα: Παραλάβαμε έλλειμμα και χρέος από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει αύξηση των αριθμών, εξήγησε, γιατί 65% είναι οι τόκοι της εξυπηρέτησης των δανείων του ΠΑΣΟΚ, των εξοπλιστικών του προγραμμάτων, καθώς και από διευθετήσεις σε ασφαλιστικά ζητήματα που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ. «Το δημόσιο χρέος το δημιούργησε και το διόγκωσε το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα κάνει νοικοκύρεμα μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ το κόστος των μέτρων του ΠΑΣΟΚ. Ως προς τα φορολογικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε ποιοι θα είναι οι συντελεστές, ποια τα εισοδήματα, ποιοι θα φορολογηθούν. «Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν» και σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές σημείωσε ότι η κυβέρνησή του το προσπαθεί ήδη αλλά «δεν διορθώνεται έτσι το πρόβλημα της χώρας».

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν είναι αξιόπιστος ο κ. Καραμανλής για υπολογισμούς. «Ας μας πει γιατί οι πέντε προϋπολογισμοί του πέσανε έξω. Και μετά μας μιλά για αξιοπιστία». Ο Γ.Παπανδρέου σημείωσε ότι κατέθεσε σχέδιο 100 ημερών στη ΔΕΘ και τόνισε ότι αν δεν ξεκινήσει η οικονομία «ούτε φόρους δεν θα εισπράξουμε». Οι προτάσεις μου, είπε, δεν είναι δικό μου εφεύρημα, γίνεται σε όλο τον κόσμο. «Εσείς μιλάτε για πάγωμα μισθών συντάξεων. Πόσα θα βγάλετε; 500 εκατομμύρια; Δεν μπορείτε να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους, ή από τη φορολόγηση του πλούτου και ζητάτε από τον μέσο Έλληνα να πληρώσει αυτήν την πολιτική;» Εμείς, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλάμε για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος, με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό και μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς. Όσο για το χρέος, ο Γ.Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι 50 δισ. ευρώ κληρονόμησε το κόμμα του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και άλλα 100 δισ. ευρώ εσείς. «Αντί να έχουμε ανάπτυξη σήμερα έχουμε μία ουσιαστική συρρίκνωση της οικονομίας» κατέληξε.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να λέει το ΠΑΣΟΚ για προϋπολογισμούς που πέσανε έξω. «Επί των ημερών σας έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική» είπε και επανέλαβε ότι το έλλειμμα και το χρέος αυξήθηκε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και «το πληρώνουμε ακόμα». «Δεν έχετε ούτε σχέδιο ούτε αντίληψη της πραγματικότητας» κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου.

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι το «ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν για τη χώρα το ξέρει ο ελληνικός λαός». Εμείς, είπε έχουμε μιλήσει για δίκαιο φορολογικό σύστημα, μιλάμε για αναδιανομή του πλούτου, για ένεση στην οικονομία, για ανάπτυξη. «Από την άλλη έχουμε έξι χρόνια σπατάλης που τώρα μας λέει ότι πρέπει να την πληρώσει ο λαός» αντέτεινε.

Κοινωνικά θέματα – Παιδεία

Γιώργος Παπανδρέου
Περνώντας στη θεματική ενότητα Κοινωνικά Θέματα -Παιδεία ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι απέναντι στη φιλοσοφία που βλέπει το κοινωνικό κράτος ως φιλοδώρημα, συμπιέζει κοινωνικές παροχές και μισθούς και η οποία αποτελεί συνταγή καταστροφής, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η χώρα πρέπει να επενδύσουμε στο εργατικό δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό.

Και αυτό σημαίνει να αισθάνεται σιγουριά ο πολίτης, να μην έχει φόβο ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει για την υγεία, την Παιδεία ή ότι δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εργαζομένων, για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων με συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την Παιδεία -ένα δισ. ευρώ στον πρώτο προϋπολογισμό και 5% (που όπως είπε άκουσε από τον Κώστα Καραμανλή το 2004, αλλά ουδέποτε έκτοτε ) μέσα στο διάστημα της τετραετίας. Μίλησε επίσης για το ηλεκτρονικό βιλβίο ως απόδειξη της άλλης νοοτροπίας που θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην Παιδεία. Για την Υγεία υπογράμμισε ότι πρέπει να προσληφθεί προσωπικό για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες που δεν λειτουργούν γιατί δεν προσλαμβάνουμε νοσηλευτές, αλλά προσλαμβάνουμε αγροφύλακες, όπως σημείωσε. Μίλησε επίσης για την πρόνοια, για τη βοήθεια στο σπίτι και το ολοήμερο σχολείο, σημειώνοντας ότι χωρίς κοινωνική συνοχή δεν μπορούμε να πάμε σε ουσιαστική ανάπτυξη.

Κώστα Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός χρέωσε στον Γιώργο Παπανδρέου ασαφείς εκθέσεις ιδεών, τονίζοντας ότι εδώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η ανεργία μειώθηκε γιατί ακολουθήθηκε συγκροτημένη πολιτική, επισήμανε προσθέτοντας ότι εφαρμόζεται ένα ευρύτατο πρόγραμμα στήριξης των ανέργων, των εισοδηματικά ασθενέστερων, των εργαζομένων την ώρα της κρίσης. Χωρίς εξυγίανση της οικονομίας, χωρίς να γίνουμε κοινωνία που να προσελκύει επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, είπε.

Για το Ασφαλιστικό ανέφερε ότι η κυβέρνησή του έκανε ουσιαστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τους ασφαλιστικούς φορείς από 133 σε 13, αλλά σημείωσε ότι χρειάζονται και άλλα βήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάγκη εκσυγχρονισμού του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών, την ανάγκη να δούμε πιο προσεκτικά και αυστηρά τα κριτήρια που χορηγούνται οι συντάξεις αναπηρίας. Πρέπει να γίνουν βήματα που είναι δύσκολες αποφάσεις, αλλά είναι πραγματική πολιτική για το καλό της κοινωνίας, δήλωσε.

Για την Παιδεία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έγινε ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αναφέροντας ενέργειες της κυβέρνησης, αλά σημείωσε ότι χρειάζονται και άλλα βήματα. Ήδη προχωρούμε με το διάλογο για ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένα πρόγραμμα ισχυροποίησης του λυκείου και λυκειακής εκπαίδευσης, σημείωσε. Έκανε επίσης αναφορά στην καίρια σημασία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, λέγοντας ότι γι' αυτό εντάχθηκε σε κοινοτικό πρόγραμμα η διανομή τους στα παιδιά στην πρώτη γυμνασίου.

Γιώργος Παπανδρέου
Στη δευτερολογία του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μίλησε για το σύστημα των stage, καταγγέλλοντας ότι εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας ο ΟΑΕΔ προωθεί 10.000 θέσεις μέσα από δουλευτικά γραφεία. Εείναι ένα αίσχος, μια απαξίωση του νέου ανθρώπου ακριβώς η αντίληψη αυτής της κυβέρνησης που θέλει τον πολίτη σε ομηρία και όχι να γεύεται τα δικαιώματά του, τόνισε.

Για εμάς είναι δικαίωμα η δουλειά, η υγεία, η παιδεία, η σωστή σύνταξη, σημείωσε. Αμφισβήτησε στα στοιχεία για μείωση της ανεργίας στα οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής, λέγοντας ότι αυτές οι στατιστικές δεν πείθουν κανέναν. Για το Ασφαλιστικό είπε το ΠΑΣΟΚ μιλά για βασική σύνταξη δίκαιη για όλους ως αφετηρία πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε και περαιτέρω συντάξεις ανάλογα με τα χρόνια.

Λέμε ότι δεν είναι εύκολο το Ασφαλιστικό, αλλά θέλει σωστή διαχείριση, είπε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι δεν μπορεί τα λεφτά των ταμείων να τα χειρίζεται κυβέρνηση μέσα από τα δομημένα ομόλογα. Συνέχισε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για περαιτέρω συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων. Για την υγεία είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, σημειώνοντας θα βρούμε λεφτά μέσα από τη σωστή διαχείριση των ήδη υπαρχουσών δομών σημειώνοντας ότι υπάρχει διαφθορά στα νοσοκομεία., Και τόνισε ότι όλα αυτά δεν είναι θέμα μιας υπόσχεσης, αλλά ουσιαστικής πίστης ότι αν δεν έχουμε πολίτη που αισθάνεται σίγουρος δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη.

Κώστας Καραμανλής
Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ούτε και σε αυτή την παρέμβαση άκουσε κάτι χειροπιαστό, μια πραγματική πολιτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν μόνο ότι δεν έχει θέσεις η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά μονίμως απεσυρόταν, έβρισκε προσχήματα για να φύγει από το διάλογο και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ασφαλιστικό. Έχουν ληφθεί σοβαρές αποφάσεις χρειάζονται και άλλες για να κάνουμε αυτό που πρέπει για την ελληνική κοινωνία, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι η Παιδεία είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και σε αυτό συμφωνούν όλοι και έθεσε το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αναφέροντας ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να παραμένει κέντρο από το οποίο πηγάζει τροφοδοετείται ανεξέλεγκτη βία και καταστροφική μανία. Κάναμε πιο ευέλικτο τον υπάρχοντα νόμο, βλέπουμε ότι αν συνεχιστεί έτσι πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, είπε. Αναφέρθηκε και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, μιλώντας για τραγικές παλινωδίες του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος κατά τον πρωθυπουργό για λόγους εσωκομματικών ανισορροπιών σαμποτάρησε, υπονόμευσε τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αποτελεί τουλάχιστον προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών ότι σήμερα ερχόμαστε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και υποσχόμαστε τα πάντα ζωγραφισμένα σε ένα ταμπλό της απόλυτης αοριστίας και ασφάλειας, είπε για να επαναλάβει ότι χρειάζονται πραγματικές πολιτικές και υπεύθυνες αποφάσεις.

Γιώργος Παπανδρέου
«Δεν λέμε ωραίες κουβέντες λέμε υπεύθυνες που δεν σας αρέσουν» απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη συζήτηση λόγω νοθείας για το άρθρο 24 για τα δάση. «Έτσι χειρίζεστε τους θεσμούς» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η αναξιοκρατία που επέφερε η κυβέρνηση Καρμαανλή είναι η βασική αιτία της υποβάθμισης του ελληνικού πτυχίου. Για να βρεις δουλειά πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, είπε για να καταλήξει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Ως προς το πρόγραμμά μας, να σας το στείλω, είναι λεπτομερέστατο. Να το διαβάσετε, αλλά να ξέρετε εμείς βάζουμε στο επίκεντρο τον πολίτη».

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο λεπτό της ενότητας επανήλθε στο stage σημειώνοντας ότι πράγματι δεν είναι μόνιμη δουλειά, αλλά προσφέρει εμπειρία και έχει κάποια πλεονεκτήματα. Πράσινοι συνδιακαλιστές σας τροφοδοτούν με στοιχεία ανεπίτρεπτα, είπε στον Γ.Παπανδρέου και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πολιτικές και στις θεωρίες όλοι λένε τα ίδια. «Το ζήτημα είναι να μας πείτε ένα πραγματικό υπαρκτό μέτρο, ένα δυσάρεστο μέτρο για να αποκτήσετε στοιχειώδη αξιοπιστία. Δεν το κάνετε ποτέ. Δεν είπατε τίποτα ούτε για φορολογικά» σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κράτος- Δημόσια Διοίκηση

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας, τόσο σχετικά με το μέγεθος, όσο και με την αποτελεσματικότητα. Τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα χρειάζεται διαρκή αγώνα και προσπάθεια ετών. Είπε ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες και ανέφερε ως παράδειγμα την προώθηση της μηχανογράφησης, τη διόγκωση του θεσμού των ΚΕΠ, λέγοντας ότι έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης, την ενίσχυση των ΟΤΑ και στον έλεγχό τους, ενώ τόνισε ότι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας. «Μένουν πολλά να γίνουν» πρόσθεσε, αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα την ανάγκη συνένωσης δήμων σε λιγότερες και ισχυρότερες μονάδες (περίπου 350). Επισήμανε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί σύντομα Συνταγματικό Δικαστήριο, να αντιμετωπιστεί η δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα, έτσι ώστε να μπορούν να εργαστούν και να ανελιχθούν σε αυτόν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζουν τα υπηρεσιακά συμβούλια που κρίνουν το εάν θα ανελιχθεί η διωχθεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος.

Γιώργος Παπανδρέου
«Φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής ζει σε άλλη χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το θέμα είναι εάν θα έχουμε ένα κράτος που θα προστατεύει το πολίτη ή ένα κράτος-φέουδο που ζητά να το υπηρετεί ο πολίτης. Ένα κράτος που όπως τόνισε, θα κυριαρχεί η γραφειοκρατία, οι υπουργοί-φεουδάρχες, η διαφθορά, η αδιαφάνεια. «Ρωτάω: έξι χρόνια τι έκανε αυτή η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η δημόσια διοίκηση;» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ΝΔ ότι έδωσε το χειρότερο παράδειγμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως τις υποκλοπές, την Cosmote, το ΥΠΠΟ, το Βατοπαιδίου, τις άγονες γραμμές, το ασφαλιστικό και τα ομόλογα. Είπε ότι πολλά δεν έχουν εξιχνιαστεί και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι τα παρέγραψε εν μία νυκτί με το κλείσιμο της Βουλής. Είπε ότι πως να πιστέψουν τον πρωθυπουργό οι πολίτες για αξιοπιστία «όταν ο ίδιος του ο υπουργός έχει off shore για να κρύβει το εισόδημά του», ενώ τον κατηγόρησε ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τους δικούς του.

Κώστας Καραμανλής
«Από που κι ως που κάθε ρύθμιση ανάγεται στη σφαίρα αδιαφάνειας;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι όποια υπόθεση εμφανίστηκε εστάλη στη Δικαιοσύνη και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην ξανααναφερθεί σε «ανακρίβειες περί παραγραφής», λέγοντας ότι από τότε που η Βουλή ξεκίνησε πάλι τις εργασίες της (εδώ και τέσσερις μήνες) δεν εστάλη καμία υπόθεση στη Βουλή. Είπε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να ολισθαίνει σε μια σκανδαλολογία. Αναφέρθηκε στην υπόθεση του κ. Ζαχόπουλου και του ΥΠΠΟ, λέγοντας ότι πρόκειται για μια τραγική προσωπική ιστορία και ότι τίποτα δεν απεκαλύφθη. Είπε ότι ο ίδιος υποστηρίζει να πηγαίνουν οι υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη και αργότερα και στη Βουλή, εάν παραμένει κάποιο ανοιχτό ερώτημα. Στη συνέχεια δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο ήταν αυτό στο χρηματιστήριο το 1999-2000. «Εκεί ανερυθρίαστα η τότε κυβέρνηση παρότρυνε, πίεζε τους πολίτες να βάλουν τα χρήματά τους στις φούσκες. Και τι έγινε μετά; Τίποτα» είπε ο κύριος Καραμανλής, προσθέτοντας ότι δεν διενεργήθηκε έρευνα με απόφαση της τότε κυβέρνησης και η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. «Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανείς να κάνει αυτοκριτική; Όλα τα κάνατε τόσο τέλεια;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας μήπως πρόκειται για αλαζονική συμπεριφορά. Είπε μάλιστα ότι κρίνει επικίνδυνη τη στάση που εμμένει στο ότι δεν έχει γίνει κανένα ατόπημα

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι θέλει να βγουν όλα στο φως. «Ψεύδεστε και το ξέρει ο ελληνικός λαός» τον κατηγόρησε. Είπε ότι η κυβέρνηση δεν άφησε δύο φορές βουλευτές της να ψηφίσουν για το Βατοπαίδι, αποσύροντάς τους. Τον κατηγόρησε ότι δεν προχώρησε σε αυτή την υπόθεση όπως και σε εκείνη της Siemens. Πρόσθεσε ότι δεν αρκεί η γενικόλογη κριτική και δήλωσε ότι θα τον είχε στηρίξε σε αυτές τις υποθέσεις για να προχωρήσουν μπροστά. «Γι’ αυτό μας βλέπει ο κόσμος αναξιόπιστους» δήλωσε. Είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αναφέρεται στο θέμα του Χρηματιστηρίου γιατί εκείνος πρότεινε να γίνει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί θα ζητήσει συνάντηση αρχηγών των κομμάτων για τα θέματα της διαφάνειας. Τόνισε ότι θα πρέπει να μπει τέλος «στην άθλια κατάσταση» που ταλανίζει τους πολίτες και ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς. Απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή είπε ότι ορισμένες πολιτικές αποφάσεις θέλουν βούληση που εκείνος δεν είχε ποτέ.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ανακρίβεια ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεργαστούν και έφερε ως παράδειγμα το θέμα του βασικού μετόχου, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε, «λυσσωδώς αντιτάχθη».

Γιώργος Παπανδρέου
Δήλωσε ότι αυτά τα ακούει ως δικαιολογία για έλλειψη πολιτικής βούλησης να χτυπήσει η κυβέρνηση τις πρακτικές και τις αντιλήψεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ελπίδα για το αυτονόητο, ότι δηλαδή το κράτος υπάρχει για να προστατεύει τον πολίτη, τονίζοντας ότι αυτό έχει γκρεμιστεί τα τελευταία χρόνια. Υποσχέθηκε ότι πρώτο του μέλημα θα είναι να δημιουργηθεί ξανά
εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Περιβάλλον - Υποδομές

Γιώργος Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου σήμερα υπάρχει μία παγκόσμια δικαίωση των θέσεών του για πράσινη ανάπτυξη, η οποία δεν είναι απλώς να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο. Είναι και αυτό, αλλά είναι και να πάμε σε μία διαφορετική παραγωγική βάση, μία διαφορετική τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να δημιουργήσουμε δουλειές. Η πράσινη ανάπτυξη, πρόσθεσε, σημαίνει να σταματήσουμε το «οικολογικό απαρτχάιντ» όπου η ρύπανση μεταφέρεται στους φτωχούς και στους αδύναμους, όπως συμβαίνει στη Δυτική Αττική. Τρίτο, είπε, χρειάζεται να προστατέψουμε τον πλούτο μας, όπως τις δασικές εκτάσεις. Εδώ επανέλαβε την πρόθεσή του να αποσύρει το χωροταξικό σχέδιο για το τουρισμό.

Κώστας Καραμανλής
Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι «αυτά ηχούν ευχάριστα», αλλά το ζήτημα είναι ποιος έχει κάνει έργο. Ειδικά για το χωροταξικό, το χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση» όπως και τα ειδικά χωροταξικά, προσθέτοντας: «Κάνετε λάθος στην εκτίμηση σας» για το χωροταξικό για το τουρισμό και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να το διαβάσει και να μην ακούει όπως είπε συμβούλους του. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε μέτρα όπως η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών που αφορούν στο περιβάλλον, τον τετραπλασιασμό της ανακύκλωσης, τη διπλή ανάπλαση της Αθήνας, την προώθηση περιβαλλοντικά φιλικών μέσων μεταφοράς, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναφέρθηκε τέλος στο ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτουν το Κιότο και έκλεισε με το θέμα των παράνομων χωματερών, όπου, όπως είπε, επί των ημερών της ΝΔ έκλεισαν οι περισσότερες.

Γιώργος Παπανδρέου
Για μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ιστορική στροφή να βάλουμε στο επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη. «Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι περήφανος για το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς πάμε μπροστά» είπε και μίλησε για ανάγκη άλλης αντίλήψης για την ανάπτυξη της χώρας, που θα αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, την παράδοση κλπ. Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό για τα νησιά, σημείωσε ότι όλοι οι φορείς το έχουν καταγγείλει ότι θα επιφέρει περισσότερο τσιμέντο και ξεπούλημα των παραλιών και των δασών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε εισηγήσεις από διεθνείς προσωπικότητες να μην ακολουθήσει το ισπανικό μοντέλο για τον τουρισμό και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν βλέπει την πραγματικότητα.

Κώστας Καραμανλής
Ο κ. Καραμανλής απάντησε ότι γίνεται κατ εξακολούθηση ένας λάθος: Το ισπανικό μοντέλο δεν έχει σχέση με το δικό μας. Θα σας ζητούσε να μην λέτε ανακρίβειες, είπε. Η ρύθμιση κατά τον πρωθυπουργό είναι απαραίτητη και αυτοί που την καταπολεμούν δεν θέλουν την ανάπτυξη σε σύγχρονες μορφές τουρισμού. Κανένας δεν είπε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, πρόσθεσε, αλλά έγινε δουλειά. Κατηγόρησε επίσης τον αντίπαλό του για ασαφείς και αόριστες κουβέντες που περιγράφουν έναν κόσμο «αγγελικά πλασμένο». Κάλεσε επίσης τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα του Αχελώου, υποστηρίζοντας ότι στο ντιμπέιτ των έξι «είπατε ότι θα το σταματήστε».

Γιώργος Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε έντονα λέγοντας «Δεν δέχομαι να βάζετε στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει». Δεν αρκεί, είπε, να χτυπάμε απλώς το χέρι στο έδρανο βαρύγδουπα». Χρειάζονται, όπως πρόσθεσε, υπηρεσίες, να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, να προσλάβουμε εποχιακούς κ.λπ, «κάτι που δεν κάνατε» και γιαυτό, εκτίμησε, είχαμε τεράστιες καταστροφές.

Κώστας Καραμανλής
Ο Κ.Καραμανλής είπε ότι «δεν ακούστηκε λέξη για τα ερωτήματα που έθεσα» και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «τον Αχελώο τον ξέχασε. Οφείλει να πάρει μία ξεκάθαρη θέση». Δεν έβαλα τίποτα στο στόμα σας, απευθύνθηκε στον κ. Παπανδρέου και επικαλέστηκε ΦΕΚ από το 2002 όπου «υπογράφετε αποχαρακτηρισμό εκτάσεων στην Αττική». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εννοεί απλώς «να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν καταδικάζουμε τους πάντες».

Εξωτερική πολιτική

Κώστας Καραμανλής
Δύο βασικούς άξονες στην εξωτερική πολιτική περιέγραψε ο Κώστας Καραμανλής: την ανάγκη και στρατηγική επιλογή να είναι η Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, κάτι που όπως είπε κάνει η κυβέρνησή του, αλλά χρειάζεται να καταβάλει και την προσπάθεια για την πλήρη εξισορρόπηση στα δημόσια οικονομικά για να είμαστε πρωταγωνιστές και στην ΕΕ.

Το δεύτερο, είπε ο Κώστας Καραμανλής, είναι η πολιτική στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της γειτονιάς μας (αναφέρθηκε σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία). Ως προς το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι έχουμε μία πολύ ξεκάθαρη πολιτική που επεβλήθη στο Βουκουρέστι και στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι υπάρχει μία απόλυτα καθαρή κόκκινη γραμμή και δεν πάμε πίσω, καθώς πρέπει να καταλάβει η ηγεσία των Σκοπίων ότι πρέπει να βρεθεί στο δρόμο της συννενόησης.

Σχετικά με την Τουρκία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι την αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο αφενός διαρκούς στήριξης των θέσεων μάς στο διεθνές δίκαιο, και αυτό είναι επιτυχές είπε, και το δεύτερο ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική εφόσον εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Μίλησε για δύο σημαντικές επιτυχίες έναντι της Τουρκίας: το γεγονός ότι συμπεριελήφθη για πρώτη φορά σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση ο Αγιος Ευστράτιος και το δεύτερο την ονομαστική αναφορά στην Τουρκία στα συμπεράσματα της ΕΕ τον Ιούνιο για τις ευθύνες της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής και να έλθει σε συμφωνία με την ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση. Μίλησε επίσης για της ενεργειακές συμφωνίες για τους αγωγούς South-Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία που δεν επιτρέπουν αμφισβητήσεις από κανέναν.

Γιώργος Παπανδρέου
Ξεκινώντας από τα Σκόπια ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι στήριξε τον πρωθυπουργό σε μία δύσκολη στιγμή θέτοντας την κόκκινη γραμμή για σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση. Αυτό συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να πετύχει σημαντική ομοφωνία στο εξωτερικό για την πορεία των Σκοπίων προς την ΕΕ, επισήμανε για να συμπληρώσει ότι αυτή την πολιτική θα υπηρετήσει σταθερά έως ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ως προς την Τουρκία, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο Κ.Καραμανλής έχασε ιστορικές ευκαιρίες, μίλησε για ασυνέπεια και αλαλούμ στις ελληνικές θέσεις και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του στο CNN ότι δεν θα θέσει βέτο έναντι της Τουρκίας. Στην επόμενη αξιολόγηση το Δεκέμβριο εκείνος δεν θα καταθέσει τα όπλα, είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει επιτέλους να λύσουμε προβλήματα διαχρονικά, τα οποία ενοχλούν τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν έχουμε επιτυχία τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου αναφερόμενος τις διαρκείς παραβιάσεις και παραβάσεις εκ μέρους της Τουρκίας και την προκλητική της συμπεριφορά.

Κώστας Καραμανλής:
Ο πρωθυπουργός μίλησε για εντελώς εσφαλμένη περιγραφή του Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι προσπάθεια της δικής του κυβέρνησης ήταν να ενισχυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ. Καμία ευκαιρία δεν χάθηκε, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής τονίζοντας ότι το πλαίσιο αναφοράς, στάθμισης και αξιολόγησης της Τουρκίας έχει γίνει πιο σύνθετο.

Έδωσε έμφαση στους αγωγούς λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε τίποτα επ' αυτού και ζήτησε ξεκάθαρη τοποθέτηση ειδικά για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Θεωρώ πολύ μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι έχουμε μία τέτοια εξέλιξη, να γίνεται η χώρα ενεργειακός κόμβος, είπε και χαρακτήρισε επικίνδυνα και ανεύθυνα αυτά που ακούγονται για επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος. Πάνω από 14 χρόνια είχε κολλήσει, η δική μας κυβέρνηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το προώθησε, το υπέγραψε και η υπογραφή δεσμεύει τη χώρα, η χώρα έχει συνέχεια, δήλωσε. Επίσης ανέφερε ότι διέκρινε στα λόγια του Γ.Παπανδρέου έμμεση προσπάθεια να του αποδώσει υποχωρητικότητα ή ενδοτικότητα, σημειώνοντας ότι επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις που στεναχωρούν άλλους. Και αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει, όπως είπε, το δικαίωμα στους Κυπρίους να ψηφίσουν όπως ήθελαν, στην ουσία να καταψηφίσουν, το σχέδιο Ανάν που δεν τους πήγαινε. «Και το αντιπαραβάλω με δική σας στάση που επιμένατε, πιέζατε τους Κυπρίους να ψηφίσουν υπέρ» δήλωσε.

Γιώργος Παπανδρέου
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με μία «ιστορική διόρθωση» αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός «λέει ψέματα» και ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κατάφερε ώστε να μπει όχι μόνο η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά να έχουν το δικαίωμα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι εκείνος πήρε μία θέση, εκείνος πήρε μία δύσκολη απόφαση. «Εσείς στο συμβούλιο αρχηγών είπατε ναι [...] εσείς μετά τα μασήσατε τα λόγια σας. Αυτή είναι η αξιόπιστη πολιτική σας; Εγώ πήρα το πολιτικό κόσμος, έπρεπε να πάρω θέση» είπε συμπληρώνοντας ότι αύριο θα παλέψει με την ηγεσία της Κύπρου για μία δικαιότερη λύση.

Ως προς το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ότι εμείς το ξεκινήσαμε, ελπίζω εμείς θα το τελειώσουμε. Ακόμη δήλωσε ότι οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης για την Τουρκία ήταν πάνια σύνθετες, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διασφάλισε στο Ελσίνκι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μπει στην ΕΕ ανεξαρτήτως λύσης. «Ξέρω από διαπραγματεύσεις» είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και απαντώντας στον Κ.Καραμανλή είπε ότι δεν αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του, αλλά είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν διαπραγματεύθηκε όταν μπορούσαν να λυθούν ζητήματα, όταν η χώρα είχε μεγαλύτερο κύρος και ισχύ.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εσφαλμένη στάση σχετικά με το σχέδιο Ανάν, ως προς την Τουρκία μίλησε ξανά για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον Αη-Στράτη, αλλά και τη δύναμη Frontex, ενώ τόνισε ότι δεν ήταν εκείνος στην κυβέρνηση όταν έγιναν οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί στα Ίμια, όταν υπεγράφη το σύμφωνο της Μαδρίτης, ούτε όταν έγινε το φιάσκο με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Έχουμε βάλει κόκκινες γραμμές και από αυτές δεν πάμε πίσω, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γιώργος Παπανδρέου
Στόχος μου είναι να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα κύρος, δύναμη και διαπραγματευτική ισχύ, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Να έχει φωνή ο ελληνικός λαός, να έχει η χώρα ουσιαστική θέση στον κόσμο. «Εγώ τόσα χρόνια ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς συνεχίζω την προώθηση της Ελλάδας, αύριο ως πρωθυπουργός θα είμαι μπροστάρης για να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο προσκήνιο» δήλωσε.

Τελικές Τοποθετήσεις

Γιώργος Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα. Τόνισε ότι υπάρχουν δυο επιλογές. Από τη μία να συνεχιστεί μια πολιτική παρακμής, αδιαφάνειας, έλλειψης αποτελεσμάτων και εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων που ρίχνει τα βάρη στο μέσο Έλληνα. Από την άλλη, τόνισε, υπάρχει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ως χώρα. Μια πολιτική που θέλει κυβέρνηση με βούληση να πραγματοποιήσει αλλαγές, που θέλει να τονώσει την αγορά τις 100 πρώτες μέρες με σχέδιο, με 3 δισ. ευρώ, που θα είναι η βάση για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες. «Αν θέλετε να συνεχίσουμε το τέλμα, το δρόμο που έζησε η Ελλάδα τα έξι τελευταία χρόνια, τότε ψηφίστε ξανά τον κ. Καραμανλή» είπε. Τόνισε ότι δεν λέει ότι η πολιτική είναι εύκολη, αλλά ότι είναί εφικτή. Κλείνοντας απευθύνθηκε στους πολίτες που θέλουν αυτή την επιλογή, ζητώντας ψήφο αυτοδυναμίας.

Κώστας Καραμανλής
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά από δύο ντιμπέιτ αυτό που έγινε φανερό ήταν ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα ζητήματα που τέθηκαν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποτελεί κατηγορία, αλλά δείχνει διαφορά αισθήματος ευθύνης. Επανέλαβε ότι ακολουθούν δύο δύσκολα χρόνια, με δύσκολες αποφάσεις και χαρακτήρισε «ανεύθυνο» να αναδειχθεί μια κυβέρνηση «τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, μοιράζοντας ακάλυπτες επιταγές». Είπε ότι εκείνος είναι υπέρ μιας χώρας όπου θα μπορούν να θεραπευτούν χρόνιες παθογένειες, αναφερόμενος στα δημόσια οικονομικά. Τόνισε ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με αοριστίες, αλλά με καθαρές κουβέντες και δύσκολες αποφάσεις. Αναφέρθηκε και εκείνος σε δύο δρόμους: τον ένα ανηφορικό, δύσκολο, που, όπως είπε, βγάζει στο ξέφωτο, και εκείνον που ηχεί ευχάριστα που περιλαμβάνει αοριστολογίες, αλλά που οδηγεί σε διόγκωση των προβλημάτων. «Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή στη βάση μιας υπεύθυνης και δύσκολης πολιτικής» που θα οδηγεί τη χώρα μπροστά, είπε. Δήλωσε επίσης ότι είναι διαθέσιμος να συνεχίσουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί τη συζήτηση σε ένα επόμενο ντιμπέιτ.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου