Pages - Menu

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Στρατηγική 10 σημείων από το ΠΑΣΟΚ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)
«Οχι» στην πόλωση, στην αλαζονεία και στη συγκάλυψη σκανδάλων. Καμία έκπτωση για τα ψηφοδέλτια. Δέσμευση για Παπούλια. Ντιμπέιτ με Γιώργο - Καραμανλή. Στη ΔΕΘ ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη

«Τι να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ; Τα αυτονόητα, τα καλά και συμφέροντα για τον τόπο. Δηλαδή; Αυτή τη φορά δεν θέλουμε να σας μείνουμε... αξέχαστοι, όπως έγινε το 2004 και το 2007, αλλά να μας θυμηθείτε στην κάλπη»!


Στρατηγική 10 σημείων από το ΠΑΣΟΚ

Ο διάλογος του «Εθνους» με κορυφαίο κομματικό παράγοντα της Ιπποκράτους είναι αποκαλυπτικός των προθέσεων των επιτελών του Γ. Παπανδρέου για την προεκλογική περίοδο. Ο δεκάλογος του ΠΑΣΟΚ, στην πορεία του προς την πολυπόθητη αυτοδυναμία, περιλαμβάνει πέντε ναι και πέντε όχι.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας» δηλώνουν μέλη της επιτροπής ψηφοδελτίων. Ο Κ. Σημίτης επιστρέφει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα
«Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας» δηλώνουν μέλη της επιτροπής ψηφοδελτίων. Ο Κ. Σημίτης επιστρέφει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα

Πρώτον, όχι στην πόλωση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου το είπε χθες με όλους τους δυνατούς τρόπους: «Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι δεν θα ακολουθήσουμε τη ΝΔ σε οποιαδήποτε προσπάθεια τεχνητής πόλωσης επιχειρήσει να κάνει. Δεν θα την ακολουθήσουμε σε οποιαδήποτε λασπολογία επιχειρήσει.

Θα σταθούμε με σεβασμό μπροστά στους Ελληνες πολίτες, με προτάσεις, με λύσεις για τα προβλήματά τους, για την επόμενη μέρα». Δεύτερον, όχι στα φαινόμενα αλαζονείας. Η δήλωση που συμπεριελήφθη στην εκλογική εγκύκλιο του γραμματέα του κόμματος, Γ. Ραγκούση, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι, είναι κεντρική πολιτική μας απόφαση να διεξάγουμε μια προεκλογική εκστρατεία ήθους, ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού.

Με απόλυτο σεβασμό, όχι μόνο -όπως είναι αυτονόητο- στην εκλογική νομοθεσία, αλλά και σε όλους τους κανόνες δεοντολογίας καθώς και με σεβασμό στις απόψεις των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να ζημιώσει τη δημόσια εικόνα του Κινήματος με συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ήθος και την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης»!Τρίτον, όχι στον Κ. Καραμανλή. «Επιχειρεί να αποσπάσει τρίτη εντολή από τον ελληνικό λαό όταν δεν ήξερε να διαχειριστεί τις δύο πρώτες. Απέτυχε, ομολόγησε την αποτυχία του και ζητά από τους Ελληνες πολίτες να τον υπερψηφίσουν και πάλι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ταυτόχρονα, η Ιπποκράτους σηκώνει και γάντι της προσωπικής κόντρας των δύο αρχηγών. «Θέλουμε οι Ελληνες πολίτες να ξέρουν ότι η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό που λέγεται Γιώργος Παπανδρέου, ή στον πρωθυπουργό που γνώρισαν πέντε χρόνια τώρα, και λέγεται Κώστας Καραμανλής» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτον, όχι στη συγκάλυψη των σκανδάλων. Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι η επιλογή τους να μην εμπλακούν στην πόλωση δεν σημαίνει συγχωροχάρτι. Οι εξεταστικές επιτροπές θα προχωρήσουν κανονικά από τη νέα κυβέρνηση, ώστε, όπως λένε, «να λάμψει η αλήθεια και να τη μάθουν οι πολίτες».

Πέμπτον, όχι στις «εκπτώσεις» για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. «Ο κώδικας δεοντολογίας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα» δηλώνουν οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παραπέμπουν στην εγκύκλιο που απέστειλε χθες ο γραμματέας του κόμματος.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι για μια θέση στις λίστες του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταθέσουν μαζί με την αίτησή τους και τη δήλωση του πόθεν έσχες.

Εκτον, ναι στην αυτοδυναμία. Για το ΠΑΣΟΚ η συγκυρία απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση, αλλά σπεύδουν να επισημάνουν πως «μετά θα ανοιχτούμε σε ευρύτερες δυνάμεις στον προοδευτικό χώρο, γιατί είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει, μεγάλες οι τομές και οι αλλαγές που απαιτούνται και αυτές πρέπει να στηριχθούν από μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες».

Στο πλαίσιο αυτό, λένε ναι και στις συνεργασίες, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες προβλέψεις και αυτές θα ακολουθήσουμε» είναι το εκπεμπόμενο μήνυμα προς την Κουμουνδούρου και τους Οικολόγους.

Εβδομον, ναι στον Κ. Παπούλια: «Η δική μας δέσμευση ισχύει απολύτως. Δεν έχει ο κ. Καραμανλής παρά να πει κι αυτός δημοσίως ότι δεσμεύεται ότι, τον επόμενο Μάρτιο, θα στηρίξει την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια» δήλωσε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ογδοον, «ναι, είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος όσο και τα υπόλοιπα στελέχη δεν χάνουν ευκαιρία να επισημαίνουν την προγραμματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ενατον, ναι στις εκλογές, παρά τα συνταγματικά προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο προκηρύχθηκαν. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως ο Κ. Καραμανλής προανήγγειλε τις εκλογές προτού επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Στην πράξη, είναι σαν να έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά «όμως, αυτό που προέχει για μας είναι το πολιτικό ζήτημα, και το πολιτικό ζήτημα είναι πως οι εκλογές θα αναδείξουν μια νέα Βουλή και μια νέα κυβέρνηση».

Δέκατον, ναι στο debate: Το ΠΑΣΟΚ δέχεται το debate των πολιτικών αρχηγών και ζητά μία επιπλέον μονομαχία του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Καραμανλή, όπως έκανε και στις ευρωεκλογές. Οι συνεργάτες του αρχηγού του Κινήματος δηλώνουν ότι επιθυμούν και αλλαγή των όρων διεξαγωγής των τηλεοπτικών συζητήσεων, ώστε να γίνουν πιο ουσιαστικές για τους πολίτες.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ
Βερελής: Θα συνεχίσω τους αγώνες μου για τις αρχές μου

Εκτός Βουλής βρίσκεται και ο Χρ. Βερελής, ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να μην μπορεί η κυβέρνηση να χτυπά το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της προμήθειας τρόλεϊ από τη γερμανική εταιρεία «ΜΑΝ». Ο πρώην βουλευτής παρουσίασε χθες επιστολή της Εισαγγελίας του Μονάχου και του δικηγόρου του, από τις οποίες προκύπτουν πως δεν θεωρείται εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

«Συνεπής σε όσα δήλωνα όταν παραιτήθηκα, έκανα όλες τις ενέργειες που μου επιτρέπει ο νόμος, για να τεκμηριώσω αυτό που εγώ γνώριζα πολύ καλά, δηλαδή την απόλυτη διαφάνεια, με την οποία πολιτεύτηκα ως υπουργός Μεταφορών την περίοδο 2000-2004, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και διαχειρίστηκα στον βαθμό της αρμοδιότητάς μου όλες τις υποθέσεις, περιλαμβανομένης και της υπόθεσης ΜΑΝ», επισημαίνει στη δική του συνοδευτική δήλωση ο Χρ. Βερελής.

«Πιστεύω ότι με την παραίτησή μου ωφέλησα την πολιτική, ωφέλησα το ΠΑΣΟΚ, που μπήκε στη μάχη των ευρωεκλογών τότε έχοντας μεγαλύτερο δικαίωμα να μιλά για τη διαφθορά», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει πως «με ήσυχη τη συνείδησή μου θα συνεχίσω την πολιτική μου πορεία και τους αγώνες μου για τις αρχές μου».

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
Οι ανοιχτές πληγές στις λίστες

Τα μεγάλα ερωτηματικά των ψηφοδελτίων δεν είναι τα νέα πρόσωπα, αλλά όσοι έχουν βγει από αυτά κατά καιρούς και για διαφόρους λόγους. Ο λόγος για τον Γ. Παπαντωνίου, τον Μ. Νεονάκη, τον Χρ. Πάχτα, τον Κ. Κουλούρη κ.ά. Η γραμμή της Ιπποκράτους είναι να μην ανοίξει θέματα που μπορεί να ανασύρουν αρνητικές μνήμες αυτή την περίοδο, αλλά ο Μ. Νεονάκης και ο Χρ. Πάχτας έχουν δικαιωθεί δικαστικά και έχουν τύχει προφορικής αποκατάστασης από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα διεκδικούν την ολοκλήρωση της πολιτικής τους αποκατάστασης με την ανακοίνωση των ονομάτων τους στα ψηφοδέλτια του Ρεθύμνου και της Χαλκιδικής αντιστοίχως.

Μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση, συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου διαμηνύουν πως «σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η τύχη τους, θα πρέπει να σκεφτούν τις εκλογικές ανάγκες» και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής αξιοποίησης «εφόσον δεν δημιουργήσουν πρόβλημα στην παράταξη».

Σε ό,τι αφορά τον Γ. Παπαντωνίου, αν και οι επιτελείς της Ιπποκράτους αναγνωρίζουν την προσφορά του στην ΟΝΕ, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι η ΝΔ μπορεί να τους χτυπήσει με το θέμα του χρηματιστηρίου. Ο Κ. Κουλούρης διεκδικεί μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Κέρκυρας, αλλά οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος δεν φαίνεται να είναι θετικοί στο συγκεκριμένο αίτημα.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Τα νέα πρόσωπα

Στην Α Αθηνών θα πολιτευθούν ο βουλευτής Επικρατείας Σπ. Κουβέλης και ο πρώην ευρωβουλευτής Κ. Μποτόπουλος, όπως και η ηθοποιός Π. Ζούνη και ο πρώην μπασκετμπολίστας Κ. Παταβούκας. Τις δυνάμεις τους θα δοκιμάσουν ξανά ο Π. Οικονόμου και ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Θ. Τσούρας.

Στη Β Αθηνών το μοναδικό σίγουρο νέο πρόσωπο είναι η Λ. Κατσέλη, ενώ ερωτηματικό παραμένει η υποψηφιότητα του Α. Μητρόπουλου.

Στην Περιφέρεια Αττικής τη δεύτερη ευκαιρία με το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά νίκης διεκδικούν ο Π. Ασπραδάκης και η Ε. Γράψα, ενώ στην Α Πειραιά κινούνται οι Δ. Καρύδης και Δ. Κατσικάρης.

Στην Κοζάνη θα κατέβει ο Π. Κουκουλόπουλος, στο Ηράκλειο ή σε περιφέρεια του κέντρου ο Ν. Ανδρουλάκης, στη Φθιώτιδα η Κ. Μπατζελή και ο Α. Κρητικός, στη Μαγνησία η Π. Ντελεδήμου, στο Ηράκλειο ο Στ. Αρναουτάκης, στην Κόρινθο ο Μπ. Κασίμης, στην Αρκαδία ο Ο. Κωνσταντινόπουλος και στις Σέρρες η Φ. Τσαμπάζη. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους μέχρι αύριο, ώστε να πάρουν τη σκυτάλη οι Νομαρχιακές.

ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Οραμα για την Ελλάδα

Μετά το «Πάθος για την Ελλάδα», που έπεσε πρώτο στη μάχη των εκλογών, η συνθηματολογία του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει ακόμη τα εξής: «Οραμα για την Ελλάδα», «Μαζί μπορούμε», «Τέρμα τα ψέματα», «Νέα εθνική ενότητα», «Εχουμε το σχέδιο», «Κόκκινη γραμμή» και «Πάμε μαζί».

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ
Προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Κ. Σημίτης

Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη, οι δύο άνδρες δεν είχαν άλλη ουσιαστική επαφή. Το γεγονός αυτό οδήγησε στη δημιουργία αρκετών σεναρίων, αλλά όλα δείχνουν πως οι κάλπες θα βρουν τους δύο κορυφαίους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ σε μία νέα θετική ισορροπία. Αν και ο Γ. Παπανδρέου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, μέλη της επιτροπής ψηφοδελτίων δήλωσαν στο «Εθνος» πως «θεωρούμε αυτονόητο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας». Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως μπορεί να αποφέρει σημαντικά εκλογικά οφέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Γιατί, εκτός του ότι καλύπτει το ρήγμα που υπάρχει με τους εκσυγχρονιστές, αποτελεί και ένα «σήμα συνέχειας και σοβαρότητας προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο». Μέχρι στιγμής, βέβαια, η Ακαδημίας δεν έχει λάβει κανένα σχετικό μήνυμα. Ο Κ. Σημίτης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα από το Κορακοχώρι, «είναι βουλευτής Πειραιά και μέχρι να γίνει κάποια συζήτηση θεωρεί ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος». Από την τελευταία φράση, που ανήκει σε άνθρωπο που ξέρει τις σκέψεις του, καθίσταται προφανές πως ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμείνει ενεργός στην πολιτική ζωή της χώρας.

ΡΟΛΟΣ - ΚΛΕΙΔΙ
Τα σενάρια για τον Γ. Ραγκούση

Εφόσον ο Κ. Σημίτης είναι ο πρώτος του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όλα δείχνουν ότι ο Γ. Ραγκούσης θα είναι ο δεύτερος. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατάφερε να συνδυάσει τη θητεία του με την εκλογική ανατροπή, κρίνεται απαραίτητος στην καθημερινή πολιτική μάχη, οπότε θα πρέπει να βγει από τους περιορισμούς του εκλογικού νόμου. Η μόνη... ελπίδα του να πάει σε εκλογική περιφέρεια προκύπτει από το γεγονός πως ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα διατηρήσει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος. Θα παραμείνει στη Βουλή και θα περιμένει τη συγκρότηση της κυβέρνησης για να μετακομίσει είτε σε κάποιο οικονομικό πόστο είτε στο... υπουργείο Εξωτερικών, όπως ακούγεται εσχάτως στην Ιπποκράτους. Αν τελικά μπει σε λίστα ο Γ. Ραγκούσης, οι δύο πιθανότερες εκλογικές περιφέρειες είναι η Β Αθηνών και η Β Πειραιά, όπου το Κίνημα είναι σε αναζήτηση ισχυρής υποψηφιότητας.

Σε τιμητική θέση (την τελευταία) του ψηφοδελτίου Επικρατείας ενδέχεται να είναι και ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος δουλεύει σε μια σειρά «ειδικών αποστολών» που του αναθέτει ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρώην γραμματέας είναι το κρίσιμο πρόσωπο στη συγκρότηση του σχεδίου του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών της Αττικής και των υπολοίπων νομών της χώρας. Χθες, ακούστηκε και το όνομα του Π. Γερουλάνου, ο οποίος «τρέχει» τα επικοινωνιακά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ εν αναμονή κάποιων μεγάλων ονομάτων που χειρίζεται προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου «υποψίες» συγκεντρώνουν δύο κυρίες της Ιπποκράτους, η Ντ. Λάζαρη και η Τ. Μπιρμπίλη.ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου