Pages - Menu

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Εγκλημα χωρίς ελαφρυντικά

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 (ΕΘΝΟΣ)
Υποτίμησαν στην αρχή τη φωτιά που ξέσπασε στο Γραμματικό. Καθυστέρησαν το Σάββατο να στείλουν τα αναγκαία μέσα. Αργησαν να ζητήσουν βοήθεια από το εξωτερικό. Με ελλείψεις και αστοχίες ο συντονισμός και ο σχεδιασμός

Σε ρόλο απλού θεατή, στην ολοκληρωτική καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, περιορίζεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό παρακολουθούν τα τελευταία 24ωρα την εξέλιξη του πύρινου εφιάλτη ανήμποροι να αντιδράσουν.


Εγκλημα χωρίς ελαφρυντικά

Χωρίς ίχνος προετοιμασίας, χωρίς στοιχειώδη συνεννόηση μεταξύ των φορέων και - κυρίως - χωρίς ίχνος στρατηγικού σχεδιασμού, ο κ. Καραμανλής και οι... αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους ότι δεν μπορούν να προστατεύσουν (όπως και πριν από δύο χρόνια στην Ηλεία) τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

Εγκλημα χωρίς ελαφρυντικά

Ευχολόγια
Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των επικοινωνιακών κινήσεων (περιοδεία με ελικόπτερο του πρωθυπουργού, επισκέψεις μέσα στη νύχτα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κ.λπ.), το τελευταίο 48ωρο δεν έγινε τίποτε από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα.

Από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη ακούστηκαν μόνον ευχολόγια και συστάσεις περί ψυχραιμίας, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικοί βουλευτές μιλούσαν για πλήρη διάλυση του κράτους.

Ουσιαστικά, οι διάδοχοι του κ. Β. Πολύδωρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επανέλαβαν χθες με άλλη φρασεολογία αυτό που εκείνος είχε πει (και το «πλήρωσε» αργότερα με τη μη είσοδό του στο κυβερνητικό σχήμα το 2007) περί του «στρατηγού ανέμου»...

Σαν να μην πέρασε μία ημέρα, λοιπόν, από την καταστροφή της Ηλείας, τον Αύγουστο του 2007, η κυβέρνηση διέπραξε τα ίδια λάθη. Συγκεκριμένα:

Ολιγωρία κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών. Οπως κατήγγειλε δημόσια ο «γαλάζιος» νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής, η υπόθεση χάθηκε από τη στιγμή που το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο δεν ελέγχθηκε η σχετικά μικρή - έως εκείνη την ώρα - φωτιά στο Γραμματικό. Εάν αυτό είχε γίνει, τότε σίγουρα η φωτιά θα είχε ελεγχθεί στο σύνολό της πολύ γρήγορα.

Κακή εκτίμηση, σε ό,τι αφορά το αίτημα για συνδρομή ξένων χωρών. Η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά να ζητήσει ουσιαστική βοήθεια - σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό - από χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να φτάσουν όταν πια ήταν αργά για πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο.

Κακός σχεδιασμός στην κατανομή των επίγειων μέσων. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επέλεξε να δημιουργήσει με τα πυροσβεστικά δύο ουσιαστικά τεχνητές αντιπυρικές ζώνες (σε Ανθούσα και Ν. Μάκρη) προκειμένου να μην περάσει η φωτιά.

Η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αβοήθητοι οι κάτοικοι στις περιοχές Παλλήνη, Πικέρμι, Μαραθώνας, Διόνυσος, Γραμματικό και Δροσιά και αργότερα, όταν άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος, να καταρρεύσουν και οι αντιπυρικές ζώνες. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες των δημάρχων στις περιοχές αυτές που όλη μέρα χθες αναζητούσαν, μάταια, έστω ένα πυροσβεστικό όχημα.

Αργά χθες το μεσημέρι και αφού είχε γίνει η πρώτη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο κ. Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης απέφυγαν να πουν κάτι συγκεκριμένο και περιορίστηκαν μόνο σε ευχολόγια.

«Ψυχραιμία»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία από τους πολίτες, διότι ο χειρότερος σύμβουλος ο οποίος μπορεί να υπάρξει σ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι ο πανικός». Από την πλευρά του ο υπουργός Πρ. Παυλόπουλος δεν έκρυψε την αγωνία του σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που υπήρξαν ακόμη και από γαλάζιους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής περί έλλειψης συντονισμού.

«Η κατάσταση η οποία εξελίσσεται» - υπογράμμισε - «είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της συγκεκριμένης περιοχής. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέλυσε τα δεδομένα, εξέφρασε - σύμφωνα με πληροφορίες - την άποψη ότι η φωτιά πολύ δύσκολα θα ελεγχθεί μέσα στις επόμενες ώρες και ελήφθη η απόφαση να ζητηθεί εκ νέου βοήθεια από το εξωτερικό.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους αδειούχους του Αυγούστου να παρατείνουν για μία ημέρα την παραμονή τους εκτός Αθηνών, προκειμένου να μην μπλοκαριστούν οι είσοδοι και έξοδοι της Αττικής και να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

ΕΠΙΡΡΙΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ «ΓΑΛΑΖΙΑ» ΣΤΕΛΕΧΗ
Δείχνουν Παυλόπουλο και Μαρκογιαννάκη

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, και ο αναπληρωτής του, Χρ. Μαρκογιαννάκης, βρίσκονται από χθες στο στόχαστρο «γαλάζιων» βουλευτών της περιφέρειας Αττικής, αλλά και δήμαρχων των περιοχών που επλήγησαν από τον πύρινο εφιάλτη.

Η κριτική που ασκείται από όλους αφορά την έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και τη δραματική καθυστέρηση τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς στο Γραμματικό. Ο γαλάζιος νομάρχης Αν. Αττικής, Λ. Κουρής, μίλησε δημόσια για αργά αντανακλαστικά, ενώ σφοδρή κριτική έχουν ασκήσει οι δήμαρχοι Παλλήνης και Μαραθώνα και ο κοινοτάρχης Πικερμίου.

Χαρακτηριστικά δε είναι τα όσα λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ στη συγκεκριμένη περιφέρεια για την κακή κατανομή των δυνάμεων πυρόσβεσης, όταν πια η φωτιά είχε κυκλώσει περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος συνειδητοποίησε πολύ νωρίς ότι η κατάσταση θα έπαιρνε δραματική τροπή, επέλεξε (για πρώτη φορά) να μείνει ο ίδιος πίσω από τον κ. Μαρκογιαννάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτος έκανε χθες δηλώσεις μετά την κυβερνητική σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και μετά ο κ. Παυλόπουλος.

Οι τελικές αποφάσεις για την απόδοση πολιτικών ευθυνών, που αναμφισβήτητα υπάρχουν, ανήκουν προφανώς στον πρωθυπουργό, ο οποίος ωστόσο κατά το παρελθόν έχει αποφύγει συνειδητά να αποδεχθεί την ύπαρξή τους αποπέμποντας τους υπεύθυνους.

Σήμερα, πάντως, το κλίμα στην κοινή γνώμη αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι διαφορετικό απ ό,τι το 2007, και βουλευτές της ΝΔ εκτιμούν ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορέσει και αυτήν τη φορά να μείνει στις ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Σόου με ελικόπτερο από τον Καραμανλή

Σε μια σειρά από επικοινωνιακά τρικ, που κάθε άλλο παρά τόνωσαν την εικόνα του πρωθυπουργού, κατέφυγαν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι «παρών» στις εξελίξεις.

Η αρχή έγινε με τις διαρροές, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, περί συσκέψεων του πρωθυπουργού με τους... στενούς του συνεργάτες και περί διαδοχικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών. Η συνέχεια στην επικοινωνιακή προσπάθεια δόθηκε με τις δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής.

Ωστόσο, η εικόνα που προέβαλε η κρατική τηλεόραση με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται μπροστά στον χάρτη της καταστροφής, ανήμπορος να αντιδράσει, απλά και μόνον επιβεβαίωσε την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να περιορίσει την πύρινη λαίλαπα. Αργά το βράδυ, επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, με τον πρωθυπουργό να περιορίζεται σε ευχολόγια.

«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις, μέχρι το ξημέρωμα που θα ξαναρχίσουν οι εναέριες επιχειρήσεις. Εκείνο που χρειάζεται πάνω απ όλα είναι ψυχραιμία. Και καλό είναι αυτή την ώρα να ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των αρμοδίων», ήταν η ακριβής δήλωσή του.

Νωρίς χθες το πρωί υιοθέτησε εισηγήσεις συνεργατών του και πέταξε με ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας πάνω από τους τόπους της καταστροφής.

Η εικόνα όμως και πάλι ενός πρωθυπουργού να κοιτά -ανήμπορος να αντιδράσει- την εξάπλωση της πυρκαγιάς και πάλι δεν ενίσχυσε το πολιτικό του προφίλ. Προφανώς θέλησε να απαντήσει στην κριτική που δέχεται περί αδράνειας, αλλά είναι βέβαιο ότι όσοι -και μέσα από τη ΝΔ- υποστηρίζουν αυτή την άποψη, μιλούν επίσης και για την ανάγκη αποτελεσματικής δράσης και αντιμετώπισης της μεγαλύτερης πιθανόν καταστροφής που υφίσταται η Αττική.

Τέλος, από τις δύο κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών κ. Σουφλιά, Μεϊμαράκη. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη, δεν προέκυψαν σημαντικές αποφάσεις καθώς έγινε μόνον η καταγραφή της κατάστασης και ένας πρώτος απολογισμός της μεγάλης καταστροφής.

Επίσκεψη στο συντονιστικό της πυροσβεστικής
Την εκτίμηση ότι η μάχη με τις φλόγες θα συνεχίσει να είναι δύσκολη και τις επόμενες ώρες εξέφρασε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μετά την επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που προηγήθηκε με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο μέτωπο στον Αγιο Στέφανο.

Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής τού είπαν ότι η φωτιά έχει οριοθετηθεί και ότι έχει κυκλωθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ
Καμένο χαρτί τώρα και το σχέδιο για πρόωρες εκλογές

Σε πλήρη (;) ανατροπή των πολιτικών σχεδιασμών του πρωθυπουργού οδηγεί η μεγάλη καταστροφή στην Αττική.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πράγματι αποφασίσει -υπό την πίεση των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων αλλά και με δεδομένα τα προβλήματα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας- την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβρη και την προώθηση ορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα λίγο νωρίτερα προκειμένου να εξέπεμπε μήνυμα ανανέωσης πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην Αττική, η εικόνα της πλήρους διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, είναι πιθανόν να ανατρέψουν πλήρως τα όσα ο κ. Καραμανλής είχε επιλέξει και είχε ανακοινώσει μάλιστα σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό υπουργών.

Οπως είναι φυσικό, πάντως, κανείς αυτή την ώρα στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για το τι πρόκειται να γίνει τις προσεχείς εβδομάδες. Οπως ανέφερε δε στο «Εθνος» κορυφαία κυβερνητική πηγή, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν υπάρξει πλήρης έλεγχος των πύρινων μετώπων στην Αττική και πριν γίνει ο απολογισμός της μεγάλης καταστροφής.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ο ανασχηματισμός μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποκλειστεί, εκτός εάν υπάρξει για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία καταλογισμός πολιτικών ευθυνών, ενώ σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον ένα ακόμη γεγονός να «μετρήσει» στις δημοσκοπήσεις που έχει ήδη παραγγείλει.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, πάντως, είναι διάχυτη η απογοήτευση, καθώς όλοι θεωρούν δεδομένο ότι η παρουσίαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην οποία και ο ίδιος πόνταρε για την ανατροπή του πολιτικού κλίματος (ορισμένοι συνεργάτες του μάλιστα μιλούσαν για τη ρεβάνς σε σχέση με την αποτυχημένη εμφάνισή του πέρυσι), θα «σκιαστεί» για ακόμη μία φορά από μια μεγάλη καταστροφή.

Ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη να μιλά για μεταρρυθμίσεις, τομές, δύσκολα μέτρα για την οικονομία κ.λπ., την ώρα που η Αττική θα «μετρά» τις πληγές της και την ώρα που ένας σημαντικός αριθμός πολιτών θα έχει χάσει την περιουσία του.

Το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στον Οκτώβρη παραμένει ανοιχτό», καθώς δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που εκτιμούν ότι τα χειρότερα θα έρθουν μέσα στον χειμώνα, εννοώντας προφανώς την οικονομία. Ο κ. Καραμανλής θα εκφράσει την τελική του θέση, το αργότερο μέχρι την 6η Σεπτεμβρίου, ημέρα ολοκλήρωσης των παρεμβάσεών του στη ΔΕΘ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου