Pages - Menu

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

«Μπουμπουλίνα» κατά υδραυλικού Φωτιές από τον βρετανικό Τύπο για το περιστατικό με 26χρονη Ελληνίδα και Άγγλο τουρίστα

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Μαρίνα Φανουράκη. Η  26χρονη από το Ηράκλειο, η  οποία κατηγορείται ότι έβαλε  φωτιά στον 23χρονο Βρετανό  Στιούαρτ Φέλθαμ, υδραυλικό από  το Σουίντον
Η 26χρονη Μαρίνα Φανουράκη από το Ηράκλειο, η οποία κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στον 23χρονο Βρετανό τουρίστα που της επιτέθηκε, χαρακτηρίζεται ειρωνικά από τις αγγλικές εφημερίδες από «απίθανη Ελληνίδα ηρωίδα» μέχρι... Μπουμπουλίνα.
Η επίθεση στον Στιούαρτ Φέλθαμ, υδραυλικό από το Σουίντον, έχει καλυφθεί με εκτενή ρεπορτάζ και μάλιστα κάποιες εφημερίδες έχουν στείλει και ανταποκριτές στην Ελλάδα. Η νεαρή κοπέλα, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό Τύπο, αντιμετωπίζεται από τους ντόπιους αλλά και από μερίδα των ελληνικών εντύπων με μεγάλη συμπάθεια.
Ο «Ιndependent» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «στα μάτια πολλών Ελλήνων, ανεξαρτήτως των γεγονότων, η κ. Φανουράκη επικροτείται για τις πράξεις της. Η ιστορία απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα σε όλη τη χώρα με κύρια άρθρα εφημερίδων να επαινούν την ψυχωμένη Ελληνίδα».
Αν και η στάση υποστήριξης της 26χρονης που κρατούν οι Κρητικοί στηλιτεύεται εμμέσως από τις αγγλικές εφημερίδες, στην πλειονότητά τους δεν παραλείπουν να αναφερθούν στα συνολικότερα προβλήματα που προκαλεί η συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών στην Ελλά δα, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ξεπερνούν τα εσκαμμένα.
Όπως τονίζει ο «Ιndependent», το μπαρ στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό «έχει γίνει διαβόητο για την κακή συμπεριφορά των τουριστών. Οι ντόπιοι είναι ολοένα και πιο θυμωμένοι και εξοργισμένοι και όχι μόνο λόγω της θέας ζευγαριών να συνουσιάζονται δημοσίως. Chat rooms και βρετανικές ιστοσελίδες πάρτι αναρτούν διαρκώς ολονύκτια όργια ενισχύοντας έτσι την αφηνιασμένη συμπεριφορά στο θέρετρο. Αλλά και η «Daily Τelegraph» γράφει χαρακτηριστικά πως «τα Μάλια είναι ένας παράδεισος για νέους Βρετανούς που ζητούν άγρια πάρτι, φτηνό αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά».
Μεμονωμένο φαινόμενο
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κώστα Λαγουδάκη, δήμαρχο των Μαλίων, το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν όχι μόνο ακραίο αλλά και μεμονωμένο: «Φέτος τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι που δημιουργούσαν οι Βρετανοί τουρίστες και δεν άφηναν κανέναν να ησυχάσει έχουν περιοριστεί, ενώ φέτος, πέρα από ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα». Συμπληρώνει δε ότι «πιστεύουμε πως αυτό είναι απόρροια της πολύ καλής αστυνόμευσης που υπάρχει, αλλά και της καμπάνιας που έχει γίνει από τη χώρα τους. Μακάρι να ήταν όλες οι χρονιές έτσι και να περνάμε πάντα ένα ανώδυνο καλοκαίρι».
Η Κρήτη δεν είναι το μοναδικό ελληνικό νησί που υποφέρει από τη «βακχική», όπως την χαρακτηρίζουν, οι αγγλικές εφημερίδες συμπεριφορά των Βρετανών. Ζάκυνθος, Κέρκυρα και Κως αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Μόνο πέρυσι 237 Άγγλοι τουρίστες συνελήφθησαν σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω, Ρόδο και Ζάκυνθο.
Καμπάνια στη Βρετανία
Στη Βρετανία οι αρχές έχουν εγκαινιάσει από τον προηγούμενο μήνα καμπάνια σε όλες τις χώρες της Μεσογείου για να πείσουν τους τουρίστες να πίνουν υπεύθυνα και να μην προκαλούν προβλήματα.
Ξενοδοχεία και μπαρ σε δημοφιλείς για τους Άγγλους προορισμούς όπως η Κρήτη, η Τουρκία και η Μαγιόρκα, έχουν κυριολεκτικά κατακλυστεί από φυλλάδια, κάρτες και αφίσες τα οποία ετοίμασε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών που καλεί τους πολίτες της χώρας του να «γνωρίζουν τα όριά τους».

ΟΙ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Στηλιτεύουν την συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας ότι συχνά ξεπερνούν τα εσκαμμένα

Με συνταγή Ίμπιζα βελτιώθηκε η κατάσταση στο Φαληράκι
ΦΡΕΝΟ στους Βρετανούς τουρίστες έβαλε από πέρσι το καλοκαίρι το Φαληράκι της Ρόδου, με αποτέλεσμα η κατάσταση εκεί να βελτιωθεί σημαντικά, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι, ξενοδόχοι και φορείς. Μέχρι και το 2004, ένας στους τέσσερις τουρίστες στην περιοχή προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συμπλοκές και καταγγελίες για βιασμούς βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη, ενώ η Αστυνομία εμφανιζόταν όταν η κατάσταση έφθανε στο απροχώρητο. Και σε αυτήν την περίπτωση ο αγγλικός Τύπος παρουσίαζε το Φαληράκι ως τον «παράδεισο κάθε οργίου» και τον «απόλυτο τόπο κάθε ακολασίας». Ωστόσο, η στυγερή δολοφονία ενός 17χρονου Ιρλανδού, του Πάντι Ντόραν, στις 12 Αυγούστου 2003 από τον Άγγλο τουρίστα Πίτερ Ναβάρο στάθηκε η αφορμή για να γίνει στροφή 180 μοιρών.
Η λύση δόθηκε με αντιγραφή του μοντέλου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο διάσημο θέρετρο της Ισπανίας, την Ίμπιζα. Άρχισε μια συστηματική προσπάθεια να κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν χάριν των νεαρών τουριστών στους οποίους παρείχαν αλκοόλ σε εξευτελιστικές τιμές. Δημιουργήθηκε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή και εντάθηκαν οι έλεγχοι για το ωράριο λειτουργίας στα κέντρα, τους θορύβους και την ποιότητα των αλκοολούχων ποτών που πωλούνταν στα μπαρ. Το επόμενο βήμα ήταν η αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων, προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες υψηλότερου επιπέδου. Βέβαια, να σημειωθεί ότι τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς δεν έχουν εκλείψει.(ΝΕΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου