Pages - Menu

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

10 παγίδες στις καλοκαιρινές διακοπές Ποια απρόοπτα νοσήματα μπορούν πολύ εύκολα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή μας

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Φωτογραφία
Oι παγίδες του καλοκαιριού για την υγεία μας καραδοκούν, με κίνδυνο να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές μας. Ηλιακά εγκαύματα και ηλίαση, τσιμπήματα από έντομα και θαλάσσια ζώα, ωτίτιδες και φαρυγγίτιδες από βουτιές και πισίνες, βλάβες των ματιών από τον ήλιο, τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις του δέρματος και ατυχήματα στη θάλασσα είναι μερικά από τα δυσάρεστα αναπάντεχα του θέρους.
Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας κ. Σπύρος Γεωργαράς, ο καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Μεσσήνης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κανδηλώρος, ο επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα- Βλάχου και η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας κ. Καίτη Μουλοπούλου-Καρακίτσου συμβουλεύουν πώς να περάσετε ένα καλό και ανέφελο καλοκαίρι.
- Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός - Ηλιακή κνίδωση - Ακτινική κνήφη - Ευλογιοειδής ιδρώα - Χρόνια ακτινική δερματίτιδα «Η αιτιολογία των νοσημάτων αυτών δεν είναι γνωστή, γι΄ αυτό και τα ονομάζουμε ιδιοπαθή. Πιθανολογούμε ωστόσο ότι έχουν σχέση με μια ανώμαλη διέγερση του ανοσολογικού συστήματος του δέρματος όταν αυτό εκτίθεται άμεσα στον ήλιο», επισημαίνει ο κ. Α. Στρατηγός. «Ειδικά το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός είναι αρκετά συχνό (στατιστικές αναφέρουν ότι εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 10% στον γενικό πληθυσμό) και παρουσιάζεται με ένα κνησμώδες εξάνθημα, αποτελούμενο από μικρά κόκκινα σπυράκια στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο».
Η νόσος είναι συχνή σε νεαρές γυναίκες, εμφανίζεται στην αρχή του καλοκαιριού και έχει την τάση να υποτροπιάζει κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το εξάνθημα έχει την τάση να καλυτερεύει, καθώς το δέρμα μαυρίζει και γίνεται πιο ανθεκτικό. Σε άτομα που έχουν εκτεταμένο εξάνθημα και φαγούρα, υπάρχει η δυνατότητα της προφυλακτικής φωτοθεραπείας, της χορήγησης δηλαδή μικρών δόσεων «τεχνητής» υπεριώδους ακτινοβολίας σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για την ανάπτυξη αντοχής στη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η θεραπεία αυτή, ένα είδος φωτο-απευαισθητοποίησης, γίνεται σε ειδικά κέντρα φωτοθεραπείας (όπως αυτό του Νοσοκομείου Α. Συγγρός) και εφαρμόζεται 1-2 μήνες πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών εκθέσεων.
Νοσήματα που επιδεινώνονται με τον ήλιο είναι οι κολλαγονώσεις (ερυθηματώδης λύκος, δερματομυοσίτιδα), η ροδόχρους νόσος/ακμή, ο ομαλός λειχήνας, ο επιχείλιος έρπης, τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Να αποφεύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο, όταν εκτίθεσθε να φοράτε ρούχα και καπέλο (προστατεύουν περισσότερο από τα αντιηλιακά) και να χρησιμοποιείτε στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και του προσώπου αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 20) και ευρύ φάσμα κάλυψης (για UVΑ και UVΒ ακτινοβολία).
Φωτογραφία
Οι βουτιές και οι καταδύσεις ταλαιπωρούν την ακοή μας το καλοκαίρι.
«Αυτί του κολυμβητή»
Το 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί τουλάχιστον μία φορά από τη νόσο. Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος του πόρου του αυτιού, δηλαδή της οπής που οδηγεί στο τύμπανο. Η βλάβη στον προστατευτικό μηχανισμό του αυτιού, λόγω της ζέστης και της υγρασίας το καλοκαίρι, ευνοεί την είσοδο μικροβίων. Εκδηλώνεται συνήθως ύστερα από κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι συχνές υποτροπές. Σοβαρές επιπλοκές είναι τα αποστήματα και η επέκταση της φλεγμονής.
Αντιμετώπιση: Συχνός τοπικός καθαρισμός από ωτορινολαρυγγολόγο, σταγόνες με αντιβιοτικό και κορτιζόνη για τον έξω ακουστικό πόρο, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όχι στην είσοδο νερού στο αυτί και στο «σκάλισμα» του αυτιού.
Ωτομύκωση
Πρόκειται για εξωτερική ωτίτιδα που οφείλεται σε μύκητες. «Δηλαδή σε ένα είδος μικροοργανισμών, των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται από την υγρασία και το καλοκαίρι ενδημεί κυρίως στις πισίνες και λιγότερο στη θάλασσα», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Δ. Κανδηλώρος.
Εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, πόνο και απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα τη βαρηκοΐα.
Αντιμετώπιση: Τοπική αγωγή με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα και τοπικός καθαρισμός από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά και κορτιζόνη, γιατί προκαλούν υποτροπή της νόσου.
Διάτρηση τυμπανικού υμένα
Κατά τη διάρκεια των καταδύσεων, η υψηλή πίεση στο τύμπανο μπορεί να προκαλέσει διάτρηση στον τυμπανικό υμένα του αυτιού. «Η διάτρηση εκδηλώνεται κυρίως με έντονο πόνο και εκροή μικρής ποσότητας αίματος στον πόρο του αυτιού», περιγράφει η κ. Αιμιλία Ιακώβου, γιατρός της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η διάτρηση μπορεί να επουλωθεί αυτόματα. Εάν δεν συμβεί αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε σε τυμπανοπλαστική».
Αντιμετώπιση: Αντιβιοτική αγωγή, όχι νερό στο αυτί, ιατρική παρακολούθηση.
Χρόνια μέση ωτίτιδα
Η είσοδος μολυσμένου νερού από θάλασσα ή πισίνα σε όσους πάσχουν από χρόνια μέση ωτίτιδα ή έχουν χειρουργηθεί για φλεγμονώδεις παθήσεις του αυτιού, μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου μόλυνση. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με πόνο και έκκριση πύου.
Αντιμετώπιση: Αντιβιοτική αγωγή από το στόμα και αντιβιοτικές σταγόνες τοπικά.
Παραρρινοκολπίτιδα
Σε περιπτώσεις χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας- κυρίως σε ιγμορίτιδες- μπορεί να εμφανιστεί έξαρση των συμπτωμάτων, λόγω της έκθεσης στον ήλιο και τη ζέστη. «Με την είσοδο μολυσμένου νερού στα στόμια των ιγμορείων, μπορεί να προκληθεί στάση του υγρού στα ιγμόρεια, επιμόλυνση και φλεγμονή», επισημαίνει ο κ. Κανδηλώρος. «Η πάθηση εκδηλώνεται με ρινική συμφόρηση, πυώδη έκκριση της μύτης, πονοκέφαλο, πόνο και χαμηλό πυρετό».
Αντιμετώπιση: Αποσυμφορητική αγωγή στη μύτη, ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και αντιβιοτική αγωγή για το μικρόβιο.
Στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα
Η έκθεση σε μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς της θάλασσας ή της πισίνας, η οποία ευνοείται και από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, καθώς και η είσοδος νερού στη στοματική κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει στοματίτιδα ή φαρυγγίτιδα σε ανθρώπους με επιβαρημένη υγεία. Οι παθήσεις εκδηλώνονται με πόνο στον στοματοφάρυγγα και δυσκολία στην κατάποση.
Αντιμετώπιση: Τοπική αντισηπτική αγωγή και αντιβίωση από το στόμα.
Ευσταχιανή σάλπιγγα
Αλλεργικοί παράγοντες στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας, καθώς και το χλώριο της πισίνας, μπορεί να προκαλέσουν σε άτομα με δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί, εκκριτική ωτίτιδα και βαρηκοΐα.
Αντιμετώπιση: Αποσυμφορητική αγωγή (σπρέι στη μύτη), ρινοπλύσεις με ορό.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου