Pages - Menu

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

«Πες τα όλα - δώστα όλα, κύριε Χριστοφοράκο»

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!


Οι συνήγοροί του τον πιέζουν να αποκαλύψει ονόματα, ενώ η εισαγγελέας του Μονάχου τού ζήτησε τα CD

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Γιώργος Παππάς , ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009
Κάτω από τη σφοδρή πίεση της εισαγγελέως Μονάχου που ερευνά τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, βρίσκεται από χθες ο κ. Μιχ. Χριστοφοράκος:

«Δώσε τα CD με τα ονόματα που έχεις καταθέσει σε συμβολαιογράφους», ήταν η πρώτη απαίτηση της Γερμανίδας εισαγγελέως, ενώ οι συνήγοροι του πρώην ισχυρού άνδρα τής Ζίμενς Ελλάς ανέφεραν ότι τον έχουν συμβουλέψει «να τα πει όλα και να τα δώσει όλα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που αποφάσισε να αποκαλύψει στην τετράωρη συνάντησή τους, δεν ικανοποίησαν απόλυτα την εισαγγελέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ώρες πριν από την πρώτη ανάκριση του κ. Χριστοφοράκου- θα ακολουθήσουν και άλλες- η κ. Μπόιμλερ Χεσλ είχε καλέσει στο γραφείο της τον κ. Ρ. Σίκατσεκ, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την ελληνική πτυχή του μεγάλου σκανδάλου. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Σίκατσεκ ήταν ο «μεσολαβητής» ανάμεσα στη μητρική Ζίμενς και τον κ. Χριστοφοράκο, που είχε αναλάβει τη «διανομή» των μαύρων χρημάτων στη χώρα μας...

«Μεθοδικός Ελληνογερμανός»
Οι συναντήσεις- ανακρίσεις των δύο προβλέπεται να συνεχισθούν, σύμφωνα με τους Γερμανούς συνηγόρους του πρώην ισχυρού άντρα της Ζίμενς Ελλάς, καθώς ο κ. Χριστοφοράκος θέλει να αποφύγει πάση θυσία την έκδοσή του στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εισαγγελέας φέρεται να έχει δηλώσει έπειτα από τη χθεσινή πρώτη ανάκριση, ότι ο κ. Χριστοφοράκος «τίμησε πραγματικά τη φήμη του ως μεθοδικού Ελληνογερμανού».

«Η Εισαγγελία του Μονάχου κραδαίνει πάνω από το κεφάλι του Μιχάλη Χριστοφοράκου την απειλή της έκδοσής του στην Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί του», εκτιμούν γερμανικοί νομικοί κύκλοι που συνδέουν τη χθεσινή απόφαση της Εισαγγελίας του Μονάχου να παραπέμψει στο Εφετείο την υπόθεση της έκδοσής του.

Ούτε την ιδιότητα με την οποία ανακρίνεται ο κ. Χριστοφοράκος από τη Γερμανίδα εισαγγελέα δέχθηκε να προσδιορίσει ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Σταϊνκράους-Κοχ. «Αφορά στο περιεχόμενο ανοιχτών υποθέσεων», είπε στα «ΝΕΑ», παραπέμποντας ουσιαστικά στις διώξεις που ακόμη εκκρεμούν για τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς και την επικείμενη δίκη του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ- είναι εκείνος που έχει ενοχοποιήσει σε κύριο βαθμό τον Μ. Χριστοφοράκο.

Άσοι στο μανίκι
Σε ποιο βαθμό θα επιφυλάξει ευνοϊκή μεταχείριση στον κ. Χριστοφοράκο θα εξαρτηθεί από τους άσους που έχει στο μανίκι του για τα κορυφαία στελέχη της μητρικής Ζίμενς και όχι τόσο από τα στοιχεία που έχει για το πολιτικό χρήμα που διοχέτευσε στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να είναι πολύ δελεαστικοί για να ανοίξει η Εισαγγελία του Μονάχου μία ακόμα σελίδα στο σίριαλ, πέραν της επικείμενης δίκης Κουτσενρόιτερ, που μετά τον διαχειριστή των μαύρων ταμείων Ράινχαρτ Σίκατσεκ είναι το πιο υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της Ζίμενς που κάθεται στο σκαμνί.

Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «στρατηγική», η Εισαγγελία Ι χθες το πρωί απέστειλε την υπόθεση της έκδοσης στο αρμόδιο για να αποφασίσει Εφετείο, σημειώνοντας πως από τα στοιχεία των Ελλήνων ανακριτών δεν προκύπτει η παραγραφή όλων των αδικημάτων. Η υπόθεση αφορά το πρώτο ένταλμα σύλληψης που είχε στείλει ο κ. Ζαγοριανός για την υπόθεση του ΟΤΕ και σύμφωνα με το οποίο συνελήφθη ο κ. Χριστοφοράκος στο Ρόζενχαϊμ, ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση και για το δεύτερο ένταλμα με θέμα την υπογραφή της σύμβασης για το C4Ι.

«Σε κάθε περίπτωση η Εισαγγελία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από μόνη της τη διακοπή της έκδοσης του Χριστοφοράκου, λέγοντας πως πρόκειται για σημαντικό μάρτυρα. Για να γίνει όμως αυτό, ο Χριστοφοράκος πρέπει να πείσει πως όντως είναι διατεθειμένος να δώσει στοιχεία για μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας», λέει στα «ΝΕΑ» Γερμανός νομικός με γνώση του θέματος.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Ο Χριστοφοράκος ανακρίθηκε από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις στη Γερμανίδα εισαγγελέα

«Ο Τσουκάτος έφερνε πάντα μεγάλα ποσά στο κόμμα»

ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ τού πάλαι ποτέ «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απολογείται σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για τα μαύρα ταμεία της Siemens, επιβεβαίωσαν χθες ενόρκως και στον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό οι δύο πρώην ταμίες του κόμματος, οι οποίοι κατέθεσαν έπειτα από αίτημα του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Σπύρος Αυγερινός όσο και η κ. Δήμητρα Παπαχρήστου, οι οποίοι είχαν διατελέσει ταμίες του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν ότι ο κ. Τσουκάτος έφερνε συχνά χρήματα στο ταμείο του κόμματος. Όπως είναι γνωστό, ο Θ. Τσουκάτος από την πρώτη στιγμή που ενεπλάκη το όνομά του στην υπόθεση, είχε υποστηρίξει ότι το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Siemens, είχε προσφέρει ως οικονομική ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ ο Μιχ. Χριστοφοράκος, κατέληξε στο ταμείο του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπύρος Αυγερινός ενώπιον του ανακριτή προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με όσα είχε πει στον εισαγγελέα, καταθέτοντας ότι ο κ. Τσουκάτος έφερνε πάντα μεγάλα χρηματικά ποσά στο κόμμα, όπως και το 1999 που έφερε ποσό αντίστοιχο με το επίμαχο του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων για το οποίο απολογείται σήμερα.

Ο μάρτυρας μάλιστα, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να έχει βάλει χρήματα στην τσέπη του εκμεταλλευόμενος τη θέση που είχε στο ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση της κ. Παπαχρήστου, η οποία επανέλαβε ότι ο κ. Τσουκάτος έφερνε χρήματα επισημαίνοντας ότι κόβονταν και κουπόνια.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων, όπως επισημαίνουν νομικοί, έρχονται σε αντίθεση με το κατηγορητήριο που εμφανίζει τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ ως συνεργό στη δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και αγνώστων μέχρι σήμερα στην ανάκριση αποδεκτών, με απώτερο σκοπό την υπογραφή της σύμβασης για την ψηφιοποίηση του δικτύου την περίοδο 1997-2002.

Από την πρώτη στιγμή εξάλλου, ο κ. Τσουκάτος, μέσω του συνηγόρου του κ. Διονύση Γκούσκου, είχε θέσει στη διάθεση των δικαστικών αρχών τόσο τους προσωπικούς όσο και τους οικογενειακούς του τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να αποδείξει ότι δεν κράτησε χρήματα για τον εαυτό του.


Κόλαφος για Σανιδά και ανακριτή

ΚΟΛΑΦΟ ΓΙΑ την άρνηση του ανακριτή να χορηγήσει σε κατηγορουμένους για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens κρίσιμα έγγραφα για το C4Ι, που μένουν γι΄ αυτούς «επτασφράγιστο μυστικό» μέχρι και σήμερα, αποτελεί το βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ακυρώνοντας ουσιαστικά την παρέμβαση του απερχόμενου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος προσπάθησε να βάλει... φραγή στην πρόσβασή τους στο σύνολο της δικογραφίας.

«Ο ανακριτής ήταν υποχρεωμένος να δώσει αντίγραφα όλων ανεξαιρέτως των εγγράφων της δικογραφίας και η άρνησή του να χορηγήσει τα αντίγραφα προσκρούει στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», επισημαίνουν στο σκεπτικό του βουλεύματός τους οι τρεις δικαστές (πρόεδρος ο Αθανάσιος Γεωργόπουλος, μέλη οι Θεόδωρος Τζανάκης και Γεώργιος Παπανδρέου). Το «διά ταύτα» των δικαστών μπορεί να ακυρώσει κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε ο ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός, με προεξάρχουσα αυτή της προφυλάκισης του πρώην διοικητή του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, ο οποίος είχε προσφύγει κατά της απόφασης που του στερούσε το βασικό δικαίωμά του να λάβει γνώση των εγγράφων της δικογραφίας.

«Υπάρχουν δικαστές»
«Εκτός από τον Θεό του κ. Σανιδά, υπάρχουν και δικαστές στην Ελληνική Δημοκρατία με σθένος και συνείδηση, που αντιστέκονται στην ανακριτική αυθαιρεσία και τον εισαγγελικό αυταρχισμό. Μετά την έκδοση του βουλεύματος η απολογία και το ένταλμα προσωρινής κράτησης του Γ. Σκαρπέλη αποδεικνύονται εξαρχής άκυρα και γι΄ αυτό πρέπει να διαταχθεί η άμεση αποφυλάκισή του», δήλωσε ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος υπερασπίζεται τον Γ. Σκαρπέλη.

«Ατράνταχτη απόδειξη ότι ο ανακριτής παραβίασε βασικές διατάξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του κατηγορουμένου», αποτελεί το βούλευμα του Εφετείου κατά τον έτερο συνήγορό του, Δημήτρη Τσοβόλα.

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας και των καταπατηθέντων μέχρι τώρα δικαιωμάτων των κατηγορουμένων όπως αυτά κατοχυρώνονται και προασπίζονται από ένα διεθνές πλέγμα δικαίου, επήλθε με το βούλευμα-σταθμό του Συμβουλίου Εφετών», τονίζει ο δικηγόρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ηλία Γεωργίου, Άγγελος Πάρσαλης, ο εντολέας του οποίου προφυλακίστηκε αγνοώντας το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας.


ΠΑΣΟΚ: Όλα στο φως για το σκάνδαλο Ζίμενς

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ όποια στοιχεία υπάρχουν για το σκάνδαλο της Ζίμενς και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σ΄ αυτό, ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις απειλές του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζίμενς στην Ελλάδα Μιχ. Χριστοφοράκου. Με μια ανακοίνωση που δεν αφήνει πολλές παρερμηνείες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε να παρουσιαστούν όλες οι αποδείξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με το σκάνδαλο, και να σταματήσει με τον τρόπο αυτό η ιδιότυπη κατάσταση ομηρείας στην οποία έχει θέσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ο Μιχ.

Χριστοφοράκος. «Εμείς δεν δεχόμαστε να γίνουμε όμηροι κανενός», σημείωσε με έμφαση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πλέον υποχείριο του κρατούμενου στις φυλακές του Μονάχου μεγαλοστελέχους της Ζίμενς. Το ΠΑΣΟΚ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, θεωρεί ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται αυτή την ώρα μια σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και του Μιχ.

Χριστοφοράκου, και αντικείμενο των αποκαλύψεων που φέρεται διατεθειμένος να κάνει ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο, όπως και τα στοιχεία που διαθέτει για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτό. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Χριστοφοράκος παζαρεύει ενδεχομένως την ατιμωρησία και ίσως και την ασυλία του στην Ελλάδα, έναντι προφανώς τού να αφήσει εκτός αποκαλύψεων στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο.


Ελληνογερμανική μάχη για την παραγραφή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα Γιώργος Παπάς

ΤΗ ΜΑΧΗ της παραγραφής των αδικημάτων για τον πρώην ισχυρό άντρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο ετοιμάζονται να δώσουν οι Έλληνες δικαστές, που αναχωρούν σήμερα με προορισμό το Μόναχο. Ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός μεταβαίνει προσωπικά στο Μόναχο, ποντάροντας στο γεγονός ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς παραγραφής- κατά το γερμανικό δίκαιο- και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2008, είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιοποίνων πράξεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με την άποψη δικαστών, η κλήση αυτή του Μιχ. Χριστοφοράκου μπορεί να αποδειχθεί ικανή να ανακόψει την παραγραφή των αδικημάτων που τον βαρύνουν.

Γερμανική διαφοροποίηση
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται έντονη φραστική διαφοροποίηση από την γερμανική πλευρά, που έστω και με αμφίσημες διατυπώσεις φαίνεται να ανοίγει παράθυρο για την έκδοση του πρώην μάνατζερ της Siemens στη χώρα μας. «Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου εκτιμά ότι ένα μέρος των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν έχουν παραγραφεί. Για έναν συγκεκριμένο αριθμό έχει απέλθει η παραγραφή, αλλά όχι για όλα τα αδικήματα», σημείωσε στα «ΝΕΑ» ο εφέτης εισαγγελέας κ. Αλφ. Ομπερμάγιερ, προϊστάμενος του τμήματος εκδόσεων.

Αυτό σημαίνει ότι αποδέχθηκε την ερμηνεία που δίνει η ελληνική πλευρά για τους επίμαχους όρους «μάρτυρας», «κατηγορούμενος», κατατάσσοντας στη δεύτερη κατηγορία τον διφορούμενο ελληνικό όρο «ύποπτος». Στη στροφή αυτή συνετέλεσαν και τα «σημαντικά», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Ομπερμάγιερ, συμπληρωματικά στοιχεία που παρέλαβε η Γενική Εισαγγελία από την Αθήνα.

Επιμένουν οι δικηγόροι Ωστόσο, δικηγόροι επιμένουν ότι από τη στιγμή που ο Μιχ. Χριστοφοράκος δεν είχε εξεταστεί πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας ως κατηγορούμενος, αλλά μόνο ως ύποπτος (σ.σ.: είχε δώσει ανωμοτί, χωρίς όρκο δηλαδή, κατάθεση ως μάρτυρας) έχει με το μέρος του τον γερμανικό νόμο.

«Ο ύποπτος που καλείται να εξεταστεί ανωμοτί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διαφοροποιείται ρητώς στον νόμο από τον κατηγορούμενο και είναι ανεπίτρεπτη η σύγχυση και η ταύτιση των δύο εννοιών, ιδίως όταν αυτή αποβαίνει εις βάρος των δικαιωμάτων του εκζητουμένου. Ευλόγως λοιπόν, η γερμανική δικαιοσύνη θα μπορούσε να αρνηθεί την έκδοση μη αποδεχόμενη τη διακοπή της παραγραφής με την εξέταση του Χριστοφοράκου ως απλού υπόπτου», επισημαίνει ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος.

Παρά την άγρια κόντρα δικαστών και δικηγόρων γύρω από το θέμα της έκδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφωνούν πως για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, δικαστήριο καλείται να κινηθεί πάνω στη... λεπτή δικονομική γραμμή που χωρίζει τα όρια του υπόπτου από τον κατηγορούμενο.

«Δεν σκεφτόμαστε με τις κατηγορίες της νίκης ή της ήττας. Σκεφτόμαστε με το ότι ένα άλλο κράτος, η Ελλάδα, έχει ζητήσει την έκδοση ενός συγκεκριμένου προσώπου και εάν αυτό είναι εφικτό βάσει του δικού μας δικαίου θα κάνουμε τα πάντα για να εκδοθεί», είπε στα «ΝΕΑ» ο εφέτης εισαγγελέας. Το επόμενο βήμα για τον κ. Χριστοφοράκο θα είναι να προσβάλει ενδεχόμενη απόφαση του Εφετείου για την έκδοσή του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου