Pages - Menu

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ «Πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα της αποχής» «Οι κοινωνίες πια δεν κυβερνώνται επειδή τη μέρα των εκλογών συγκέντρωσες 42% ή 45%»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η αποχή δεν τον αφορά. Οφείλουμε ν' ακούσουμε καθαρά και το μήνυμά της». Για τον Ευ. Βενιζέλο «το κοινοβουλευτικό σύστημα χρειάζεται ριζική ανανέωση» και θέτει προς συζήτηση μια προκλητική άποψη: «το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης φαίνεται περισσότερο διαφανές, ειλικρινές και λειτουργικό».

* Σ' ό,τι αφορά τα θέματα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, παραδέχεται πως «είναι πιο εύκολο να διατυπωθεί μια συντηρητική ή ακροδεξιά πλατφόρμα, όμως χρειάζεται μια προοδευτική πλατφόρμα, που θα είναι πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες του κράτους δικαίου, αλλά ταυτοχρόνως απλή, πρακτική και εφαρμόσιμη».

* Παντού στην Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υποχώρησαν. Γιατί συνέβη αυτό;

- Το γεγονός ότι, λίγο ή πολύ, εφαρμόζεται μία ενιαία πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθιστά το ζήτημα της διαχείρισής της πολύ πιο κρίσιμο από το ζήτημα του ιδεολογικού στίγματος της πολιτικής αυτής, που όντως έχει έντονα σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι θυμούνται ότι και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση. Τα λίγα σοσιαλδημοκρατικά κυβερνητικά κόμματα υπέστησαν τη φθορά της εξουσίας, ενώ τα περισσότερα αντιπολιτευόμενα δεν φάνηκαν να λένε κάτι ριζοσπαστικό.

* Η άνοδος της κεντροδεξιάς και της άκρας δεξιάς σημαίνει ότι οι λαοί θεωρούν πειστικότερη τη συντηρητική απάντηση απ' αυτήν της αριστεράς;

-Η ομοιομορφία των πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα πολύ στενά όρια επιλογών που ούτως ή άλλως υπάρχουν στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ, είναι παράγοντες που μειώνουν την ουσία της πολιτικής. Αυτό ευνοεί την άνοδο των συντηρητικών και ακροδεξιών δυνάμεων που λειτουργούν αντισυστημικά. Υπάρχουν θέματα όπως η μετανάστευση στα οποία είναι πολύ πιο εύκολο να διατυπωθεί μία συντηρητική ή μια ακροδεξιά πλατφόρμα απ' ό,τι μια πλατφόρμα που είναι ταυτόχρονα και προοδευτική και αποτελεσματική.

* Είναι εφικτό αυτό;

-Αυτό, όμως, χρειάζεται: Μια προοδευτική πλατφόρμα που να είναι πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες και τις εγγυήσεις του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους δικαίου, αλλά ταυτοχρόνως απλή, πρακτική, εφαρμόσιμη. Μπορούμε να είμαστε καθαρά κατά της βίας των κουκουλοφόρων και καθαρά υπέρ του κράτους δικαίου και του ποινικού φιλελευθερισμού. Μπορούμε να είμαστε πιστοί στις αξίες μας, να εφαρμόζουμε τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων και, ταυτόχρονα, να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, να ζητάμε την άμεση αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, που καθιστά την Ελλάδα χώρα αναγκαστικής παραμονής των μη νόμιμων μεταναστών και την εφαρμογή των συμφωνιών επαναπροώθησης με την Τουρκία και τη Λιβύη στο όνομα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.

* Η αποχή είναι στάση διαμαρτυρίας με θετικό περιεχόμενο; Ετσι ερμηνεύεται...

-Πρέπει καταρχάς να συγκροτήσουμε την τυπολογία της αποχής. Υπάρχει η διαρθρωτική αποχή λόγω δημοτολογίων, αποδήμων και ετεροδημοτών. Υπάρχουν πολίτες που απλώς φέρθηκαν χαλαρά λόγω ευρωεκλογών. Υπάρχουν πολίτες που παρ' ότι θεωρούσαν σφόδρα πιθανό το αποτέλεσμα, δεν θέλησαν να το αποτρέψουν ή να το ενισχύσουν σε σχέση με το κόμμα τους, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς αυτό. Υπάρχουν πολίτες που θέλησαν να εκδηλώσουν τον ευρωσκεπτικισμό ή την αποστροφή τους προς τον πολιτικό λόγο που κυριαρχεί. Υπάρχουν πολίτες που νιώθουν ότι το πολιτικό σύστημα δεν τους καλύπτει.

* Το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να ασχολείται με την αποχή.

-Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η αποχή δεν τον αφορά και ότι η ισοκατανομή της συμψηφίζει το αποτέλεσμά της. Το ΠΑΣΟΚ νίκησε και δικαίως χαρήκαμε. Οφείλουμε, όμως, να ακούσουμε καθαρά και το ηχηρό μήνυμα της αποχής.

* Το πρόβλημα στη χώρα έχει να κάνει με το δικομματισμό, με το πολιτικό σύστημα γενικότερα, με τους θεσμούς;

-Η κοινωνία υποαντιπροσωπεύεται ή και αποκλείεται πολιτικά. Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται το κομματικό σύστημα και κυρίως ο θεσμός του κόμματος. Χωρίς ανοικτά κόμματα και το πλέγμα των θεσμών που συγκροτούν τη «μετα-αντιπροσωπευτική» δημοκρατία, δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση νομιμοποίησης του συστήματος.

* Τι προτείνετε;

-Το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης χρειάζεται ριζική ανανέωση. Το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης φαίνεται από την άποψη αυτή περισσότερο διαφανές, ειλικρινές και λειτουργικό. Πρέπει συνεπώς να ανοίξουμε με ριζοσπαστική διάθεση τη συζήτηση για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών, όπως και για την οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, αν θέλουμε πραγματική αλλαγή στο κράτος.

* Πιστεύετε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τόσο μεγάλη αποχή διασφαλίζει τη νίκη και μάλιστα την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ;

-Το βράδυ των εκλογών είπα ότι το αποτέλεσμα προοιωνίζεται τη νίκη και τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται, όμως, σκληρή προσπάθεια προκειμένου μια σχετική πλειοψηφία στις ευρωεκλογές υπό συνθήκες μεγάλης αποχής να μετατραπεί σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Γι' αυτό μιλώ για τον ποιοτικό πήχη που πρέπει να ξεπεράσουμε.

* Τι αφορά ο πήχης;

-Ο πήχης αυτός αφορά την ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας. Οι σύγχρονες, πολύπλοκες και απαιτητικές κοινωνίες δεν κυβερνώνται επειδή συγκεντρώνεις την ημέρα των εκλογών 40%, 42% ή 45% των ψήφων. Γι' αυτό οφείλουμε να τηρήσουμε το εθνικό καθήκον αλήθειας πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μία εθνική στρατηγική ανόρθωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να υπόσχεται τίποτα που δεν μπορεί να κάνει. Την επομένη των εκλογών δεν θα έχουν εξαφανιστεί ούτε το δημοσιονομικό έλλειμμα, ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ούτε οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, της διοίκησης και της Δικαιοσύνης.

* Αν, όμως, δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, τι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν;

-Οταν μιλώ για αυτοδυναμία δεν εννοώ αυτάρεσκες μονοκομματικές κυβερνήσεις που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ορίζω την αυτοδυναμία ως διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, της προγραμματικής ευκρίνειας και ως βάση για τις αναγκαίες συνεργασίες και συναινέσεις.

* Το βράδυ των ευρωεκλογών ο κ. Παπανδρέου έδειξε σαν να έχει ήδη κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, ο δε κ. Καραμανλής μάς είπε ότι δεν συνέβη τίποτε και άρα συνεχίζει...

-Την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχει εκείνη η πολιτική δύναμη που κατανοεί πληρέστερα τα μηνύματα της κάλπης και της αποχής. Το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές ψυχολογικό και πολιτικό προβάδισμα.

* Την πρωτοβουλία φαίνεται να την έχει ο κ. Καρατζαφέρης.

- Ο κ. Καραμανλής πανικοβλημένος από την «επίθεση» συνεργασίας που κάνει ο κ. Καρατζαφέρης εγκλωβίζεται στη δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος, ενώ δεν καταγράφεται καμία αλλαγή των ιδεολογικών συσχετισμών και των αυτοτοποθετήσεων των πολιτών. Το ζήτημα για μας είναι να μην αφήσουμε το ζήτημα της ασφάλειας να ταυτιστεί με τον δεξιό ή ακροδεξιό λόγο.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου