Pages - Menu

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ευ.Βενιζέλος: "Yπάρχει ανάγκη πολιτικής ηγεμονίας"

Τετάρτη, 13 Μάϊος 2009 (ΤΡΟΚΤΙΚΟ)


Την ανάγκη αναζήτησης της "πολιτικής ηγεμονίας" και όχι μόνο της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας - "που πάντα πίστευα ότι είναι εφικτή για το ΠΑΣΟΚ" - υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μουσείο Μπενάκη, με οικοδεσπότη τον Δημήτρη Τσάτσο και το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού δικαίου. Και αυτός ο στόχος είναι προσπελάσιμος... είπε ο ομιλητής, μόνο μέσω της λειτουργίας "ανοιχτών, δημοκρατικών, συλλογικών και αποκεντρωμένων κομμάτων, που λειτουργούν με διαφάνεια και αξιοκρατία", επισημαίνοντας μάλιστα ότι "ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος και ιδίως κάθε κόμματος εξουσίας προδικάζει τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους". Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Ρέππας, Απόστολος Κακλαμάνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Χριστοδουλάκης, Νίκος Μπίστης, Χρήστος Βερελής και πολλοί άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προσωπικότητες της Ακαδημαϊκής κοινότητας και πολύ κόσμος.
Ο ομιλητής παρουσιάζοντας την ανάλυσή του σημείωσε, πως σήμερα καλείται το πολιτικό σύστημα "να ανασυγκροτήσει μια κατακερματισμένη, ανασφαλή, απογοητευμένη, απαισιόδοξη και δύσπιστη κοινωνία" προσφέροντας απαντήσεις που θα προσδιορίζουν "τι είναι πραγματικά προοδευτικό και ριζοσπαστικό". Η χώρα επομένως χρειάζεται μια "νέα εθνική στρατηγική" που θα βασίζεται στο "εθνικό καθήκον της αλήθειας" τόνισε ο κ.Βενιζέλος, καθώς η κρίση στα καθημάς "έχει προσλάβει τα χαρακτηριστικά της εθνικής ανομίας - της αμφισβήτησης δηλαδή της ρυθμιστικής ικανότητας του κράτους και κατά μείζονα λόγο της κοινωνίας".
Σύμφωνα με την ανάλυση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ εξάλλου, η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στον "φαύλο κύκλο" που διαμορφώνουν τρείς παράγοντες: οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και η αντιφατική επίπτωση της συμμετοχής μας στο ευρω - "που λειτουργεί ως νομισματικός θώρακας αλλά και ως οικειοθελής περιορισμός της δημοσιονομικής μας πολιτικής". Στο υπόστρωμα αυτού του σκηνικού εξάλλου, είπε ο κ.Βενιζέλος, "βρίσκεται η σύγκρουση της τυπικής και άτυπης οικονομίας, που διευκολύνει την απορρόφηση των κραδασμών της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα αποκλείει κάθε σοβαρή προσπάθεια εκλογίκευσης της σχέσης κράτους-οικονομίας και δίκαιης αναδιανομής του κοινωνικού πλεονάσματος".
Υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στους νέους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς και υπονοώντας πως θα πρέπει να αναμορφώσει τη στρατηγική της έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, λόγω της ισχυρής πίεσης που ασκούν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για το "ειδικό καθεστώς", ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως για να υπάρξει μια νέα εθνική στρατηγική πρέπει να υπάρξουν ορισμένες "δημοσιονομικές προϋποθέσεις" - όπως είναι μια "εθνική συμφωνία φορολογικής δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης" - αλλά και ορισμένες τροποποιήσεις, σε θέματα ποινικής ευθύνης υπουργών, επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης ή απαγόρευσης της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων.
Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος συνθηματολόγησε με μια παραφθορά του συνθήματος Ομπάμα - "μπορούμε αρκεί να θέλουμε" τόνισε, διότι το διακύβευμα δεν είναι "η δεδομένη, όπως πιστεύω, νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά η διεύρυνση της έκτασης και η διασφάλιση της ποιότητας αυτής της νίκης".
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου