Το δυστύχημα ήταν τόσο φρικτό που οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους γονείς να αναγνωρίσουν το πτώμα της κόρης τους. Τρεις εβδομάδες αργότερα όμως οι εικόνες του θανάτου της Νίκης Κατσούρα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο Ίντερνετ. Σε μία από αυτές, το αποκεφαλισμένο πτώμα της κρεμόταν στην πόρτα του οδηγού μιας Πόρσε.
O θάνατος της 18χρονης Νίκης Κατσούρα ήταν μια είδηση που τα είχε όλα: χλιδή, ναρκωτικά και αίμα. Η Κατσούρα, ένα δροσερό κορίτσι με σπαστά καστανά μαλλιά, ζούσε με την οικογένειά της σε ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στην περιοχή Όραντζ Κάουντι της Καλιφόρνιας. Είχε κάνει χρήση κοκαΐνης και την ημέρα του θανάτου της οδηγούσε την Πόρσε Καρέρα του πατέρα της, ένα αυτοκίνητο 90.000 δολαρίων. Ήταν Νοέμβριος του 2006 όταν η Νίκη έκλεψε τα κλειδιά του πατέρα της και πάτησε το γκάζι τής Πόρσε. Το προηγούμενο βράδυ οι γονείς της είχαν ανακαλύψει ότι σνίφαρε κοκαΐνη. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά για τη Νίκη. Ο πατέρας της, Χρήστος Κατσούρας, της απαγόρευσε να οδηγήσει το αμάξι της και σκόπευε την επόμενη μέρα να την πάει σε ψυχίατρο. «Πήρε τα κλειδιά μου όμως και το ΄σκασε από το σπίτι» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κατσούρας. «Φοβόταν και ήθελε να φύγει όσο πιο μακριά μπορούσε». Η Πόρσε έτρεχε με 160 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν προσπέρασε ένα αμάξι μπροστά της, η Νίκη έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε έναν τσιμεντένιο θάλαμο διοδίων. Η νεκροψία έδειξε ότι υπήρχαν ακόμα ίχνη κοκαΐνης στον οργανισμό της.
Οι φωτογραφίες
Δύο εβδομάδες αργότερα ο πατέρας της Νίκης, Χρήστος Κατσούρας, έλαβε ένα e-mail στον υπολογιστή του. Στην οθόνη εμφανίστηκε το αιματοβαμμένο πρόσωπο της κόρης του με τη λεζάντα: «Μπαμπάκα, κοίτα, είμαι ακόμα ζωντανή!» Δύο αστυνομικοί της Σήμανσης που φωτογράφισαν τον τόπο του δυστυχήματος έστειλαν τις εννέα εικόνες σε φίλους και συγγενείς τους μέσω e-mail. Γρήγορα, οι εικόνες με τις παραμορφωμένες λαμαρίνες και το ακέφαλο πτώμα της Νίκης δημοσιεύθηκαν σε χιλιάδες ιστοσελίδες. Στο σχολείο, συμμαθητές της Νίκης κόλλησαν τις εικόνες στο ερμάριό της. Κυκλοφόρησαν βιντεάκια στο Υoutube και στο ΜySpace, κάποιοι δημιούργησαν σελίδα αφιερωμένη στο δυστύχημα. Μέχρι και σήμερα, η οικογένεια Κατσούρα λαμβάνει γράμματα από αγνώστους στα οποία βρίσκει τις ίδιες φωτογραφίες. Οι εικόνες είναι τόσο φρικιαστικές που δεν τις δημοσιεύουμε στα «ΝΕΑ». Ακόμα και αυτό το άρθρο μπορεί να παρακινήσει τον αναγνώστη να τις αναζητήσει στο Ίντερνετ. Ο κ. Κατσούρας το γνωρίζει. Όμως δέχτηκε να μας μιλήσει για την ιστορία του για να φωτίσει τις σκοτεινές και αρρωστημένες πτυχές του Διαδικτύου. Ίσως αν ξέρουμε γι΄ αυτές, θα βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε. «Ελπίζουμε με τον αγώνα μας να δημιουργήσουμε έναν νόμο που θα σέβεται τη μνήμη του νεκρού στο Ίντερνετ» λέει.
Η δικαστική μάχη
Οι γονείς του κ. Χρήστου Κατσούρα κατάγονται από τα Χανιά της Κρήτης. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Νότιο Αφρική και μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια το 1976. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους μεσίτες. Παντρεύτηκε τη Λέσλι και απέκτησε τέσσερις κόρες, τη Νίκη, την Ντανιέλ, τη Χριστιάνα και την Κίρα. Μετά τον θάνατο της Νίκης δεν επιτρέπει στις κόρες του να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για ψυχαγωγία. Και τους απαγορεύει αυστηρά να μπουν σε ιστοσελίδες όπως το Facebook ή το ΜySpace. Με τη βοήθεια της εταιρείας Reputation Defender (Υπερασπιστής Φήμης), προσπαθεί να εντοπίσει ιστοσελίδες με τις φωτογραφίες του δυστυχήματος και να πείσει τους διαχειριστές να τις σβήσουν. Ο κ. Κιθ Μπρέμερ είναι ο δικηγόρος τού κ. Κατσούρα. Δίνει μάχη για να ανατρέψει τους νόμους της Καλιφόρνιας σύμφωνα με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να συκοφαντήσει τη μνήμη ενός νεκρού και ως εκ τούτου οι οικείοι του δεν έχουν κανένα δικαίωμα υπεράσπισης. Ο κ. Μπρέμερ έχασε την πρώτη δίκη ενάντια στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας και στις αρχές Ιουνίου περιμένει την απόφαση στην έφεση που άσκησε. «Είναι δύσκολο» λέει στα «ΝΕΑ». «Προσπαθούμε να αλλάξουμε έναν νόμο που δεν προστατεύει τους ανθρώπους και τη μνήμη τους. Σε άλλες πολιτείες έχει συμβεί. Ελπίζω να το πετύχουμε και εδώ».
«Γιατί τόσο μίσος;»
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Κατσούρα δεν είχε χρόνο να θρηνήσει την κόρη της. Τα ρούχα της είναι ακόμα κρεμασμένα στις ντουλάπες της και στα συρτάρια βρίσκεις τα σχολικά τετράδιά της. Οι τοίχοι του παιδικού δωματίου της είναι στολισμένοι με αφίσες του Τζιμ Μόρισον. «Η θλίψη μας έγινε θυμός» λέει ο κ. Κατσούρας, που από τον θάνατό της Νίκης μέχρι σήμερα δίνει μάχες στα δικαστήρια και στα αχανή παρακλάδια του Διαδικτύου. Έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια και αναγνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να απομακρύνει όλες τις εικόνες της κόρης του από το Ίντερνετ. «Αυτή η ιστορία μού έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, σκληροί και κακοί» λέει. «Η Νίκη δεν πείραξε ποτέ κανέναν. Δεν κουτσομπόλευε, ούτε ήταν φαντασμένη. Κι όμως, σήμερα όλοι αυτοί την κρίνουν και τη σταυρώνουν καθημερινά. Γιατί τόσο μίσος;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου