Pages - Menu

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Εκστρατεία κατά της πλαστικής σακούλας


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Β.Χ.

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας, με τίτλο «Δίνω ζωή στα σκουπίδια μου», που ανέλαβε η υπερδραστήρια Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, μέλη της θα μοιράσουν αύριο το πρωί στη λαϊκή αγορά Κατερίνης 6.000 ανακυκλώσιμες πλαστικές σακούλες, δωρεά της εταιρείας «ΠΑΝ-ΧΑΡΤ».
Οι εθελοντές και εθελόντριες της Ομάδας που θα πάρουν μέρος στην αυριανή εξόρμηση, φαίνονται αποφασισμένοι όχι μόνο να ενημερώσουν έμπορους και επισκέπτες της λαϊκής για τα ευεργετήματα (σε περιβάλλον και ανθρώπους) της νέας φωτο-βιοαποικοδομήσιμης σακούλας, αλλά και να τους πείσουν να τη χρησιμοποιούν.

Οι βλαβερές συνέπειες …

Τα επιχειρήματά τους κατά της χρήσης της πλαστικής σακούλας στηρίζονται σε διαπιστώσεις ειδικών και είναι άκρως αποκαλυπτικά:

Για παράδειγμα, ένα μαρούλι ή ένα μπιφτέκι που έχει ταφεί μέσα σε πλαστική σακούλα για να διαλυθεί χρειάζεται 30 έως 70 χρόνια, ενώ αν ήταν σκέτο, χωρίς το πλαστικό, μαζί με άλλα οργανικά στοιχεία, δεν θα έπαιρνε περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Στη θάλασσα, η διάσπαση μιας πλαστικής σακούλας διαρκεί περισσότερο από ό, τι σε μία χωματερή και όταν οι πλαστικές σακούλες επικάθονται στον πυθμένα και καλύπτουν τη βλάστηση, νεκρώνουν ολόκληρες περιοχές.

Στη στεριά πάλι, όταν οι πλαστικές σακούλες ταφούν εξουδετερώνουν μεγάλο μέρος της γης και το καθιστούν ακατάλληλο για καλλιέργεια.

Επιπλέον για την κατασκευή τους απαιτούνται σημαντικές ποσότητες ενέργειας και νερού, ενώ από την καύση τους απελευθερώνονται στο περιβάλλον τοξικές ουσίες που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία.

Στην Ελλάδα παράγονται ετησίως περίπου ένα δισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες. Μια πλαστική σακούλα παράγεται σε ένα δευτερόλεπτο, χρησιμοποιείται για είκοσι λεπτά και ρυπαίνει για περισσότερο από τετρακόσια χρόνια.

… και οι τρόποι αποφυγής τους

Σήμερα υπάρχει λύση στο πρόβλημα της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τις πλαστικές σακούλες. Είναι η χρήση διασπώμενων πλαστικών σακουλών κάθε είδους.

Μια κατηγορία αυτών διασπώνται παρουσία φωτός και ονομάζονται φωτοδιασπώμενες.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι εκείνες που παράγονται από καλαμπόκι (ως πρώτη ύλη) και ονομάζονται υδροβιοδιασπώμενες.

Μια τρίτη κατηγορία είναι οι φωτο-βιοδιασπώμενες, οι οποίες παράγονται από πολυαιθυλένιο στο οποίο έχει προστεθεί ένας «διασπαστής» που διασπά την πλαστική σακούλα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται θρεπτικό υλικό, για τους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στην φύση, δηλαδή γίνεται λίπασμα.

Η τιμή της κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνα της συμβατικής, οι μηχανές είναι ίδιες με αυτές της παραγωγής της συμβατικής πλαστικής σακούλας και το εργατικό προσωπικό δεν χρειάζεται καμία επιπλέον εκπαίδευση.
kraxtis-gr.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου