Pages - Menu

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Αντινομάρχης «βάφτισε» το ψάρι κρέας για την επιχείρηση του συζύγου της

15 Μαΐου 2009, 23:00 zougla.gr

Πάνος Πικραμένος

Πρωτοφανή μεθόδευση με στόχο την οικοπεδοποίηση της μοναδικής περιοχής φυσικού κάλλους της νότιας Μυτιλήνης που δεν έχει πολεοδομηθεί, καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού.

Η απόφαση της αντινομάρχου, Μαρίας Τσουβελεκάκη-Τσιφτσή, να χαρακτηριστούν ως «κύριες δημοτικοί οδοί» τέσσερις αγροτικοί - δασικοί χωματόδρομοι που συνδέουν την περιοχή Αγίας Μαρίνας με τη Νεάπολη και την Αγριλιά, έχει προκαλέσει σκάνδαλο, αφού ανοίγει ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση μίας περιοχής, όπου η γη πωλείται πανάκριβα.

Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε άμεσα από το νομάρχη, Παύλο Βογιατζή, δύο ημέρες μετά την υπογραφή της, πριν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και λίγο πριν το θέμα αποκαλυφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Το γεγονός ότι ο σύζυγος της αντινομάρχου κατέχει έκταση γης δίπλα σε μία από αυτές τις οδούς και οι φήμες για ενδεχόμενη επιχειρηματική αξιοποίηση αυτής της περιουσίας με την οικοδόμηση ιδιωτικού κέντρου ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ), έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Διαβάστε την απόφαση της αντινομάρχου, την οποία έσπευσε να ανακαλέσει ο νομάρχης Λέσβου.

Η ίδια η αντινομάρχης, η οποία σημειωτέον είναι αρμόδια για θέματα πολεοδομίας, έχει παραδεχθεί δημόσια ότι στην περιοχή υπάρχει ιδιοκτησία του συζύγου της.

Στην τοπική εφημερίδα «Αιολικά Νέα» υποστηρίζει, όμως, ότι επωφελείται εντελώς συμπτωματικά, ενώ, όπως λέει, δεν ήταν ο σύζυγός της ούτε η ίδια που κίνησε τις διαδικασίες για το χαρακτηρισμό των δρόμων.

H γη όπου ήχησε η λύρα της Σαπφούς και άνθισε ίσως ο πιο εκλεπτυσμένος ελληνικός πολιτισμός των μεταβυζαντινών χρόνων, φαίνεται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, να ισοπεδώνεται από τους ολετήρες των μεγαλοεργολάβων και των κατασκευαστών, τα μικροσυμφέροντα και τις μικροπολιτικές.

Κάτοικοι του νησιού μιλούν τουλάχιστον για πολιτικές ευθύνες και εμμέσως πλην σαφώς ζητούν την παραίτηση της αντινομάρχου. Ας ακούσουμε τι λέει ο κ. Θεόδωρος Νίτης, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Σε χρόνο - ρεκόρ

Οι φήμες στο νησί της Μυτιλήνης δίνουν και παίρνουν και είναι πολλοί αυτοί που επισημαίνουν τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται πλέον η κ. Μαρία Τσουβελεκάκη - Τσιφτσή, δεδομένου ότι είναι αρκετά τα στοιχεία που «επιβαρύνουν» τη θέση της στα μάτια της έκπληκτης κοινής γνώμης του νησιού.

- Οι διαδικασίες για τη μετατροπή των «αγροτικών - δασικών οδών» σε «κύριους δημοτικούς», χρειάστηκαν το χρόνο - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα του… 1,5 μήνα. Το πρώτο αίτημα υπεβλήθη στις 16 Φεβρουαρίου 2009, η Πολεοδομία έκανε την εισήγηση στο Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού & Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) στις 31 Μαρτίου 2009 και… τρεις ημέρες αργότερα το ΣΧΟΠ συνεδρίασε γνωμοδοτώντας θετικά!

- Ουδείς είχε έννομο συμφέρον για τη μετατροπή των τεσσάρων δρόμων σε «κύριες δημοτικές οδούς», αφού αρχικά οι διαδικασίες κινήθηκαν από δύο πολίτες: ο ένας δε βρίσκεται πια στη ζωή, αφού εν τω μεταξύ πέθανε, ενώ ο άλλος δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στην επίμαχη περιοχή, αλλά εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος του πρώτου.

Οι φωτογραφίες που βλέπετε, δείχνουν ότι ο ένας τουλάχιστον δρόμος όπου οδηγεί στην Αγριλιά, περνάει μέσα από το δάσος και μόνο «κύρια δημοτική οδός» δεν μπορεί να είναι, αφού σε ορισμένα σημεία διακόπτεται από την πυκνή βλάστηση και το ανώμαλο έδαφος.

Αυτοί που κίνησαν τις διαδικασίες για το χαρακτηρισμό των δρόμων, υποστήριξαν στην αίτησή τους ότι οι δρόμοι συνδέουν τους οικισμούς της Νεαπόλεως και της Αγριλιάς.

Όμως οι οικισμοί αυτοί συνδέονται από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο του αεροδρομίου, όπως φαίνεται και από την αεροφωτογραφία που ακολουθεί. Το δρομάκι που φαίνεται μέσα στο δάσος είναι αυτό που χαρακτηρίστηκε ως «κύρια δημοτική οδός».

Ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης, Γιάννης Ζερβελής, μιλάει στη zougla.gr υπογραμμίζοντας τις αντιφάσεις υπό τις οποίες ελήφθη η περίεργη αυτή απόφαση της αντινομάρχου.

Εάν μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε ο νομάρχης δεν ακύρωνε την απόφαση και τελικά αυτή δημοσιευόταν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όποιος κατείχε οικόπεδο δύο στρεμμάτων θα μπορούσε να κτίσει 200 τμ, ενώ ακόμη και σε ένα οικόπεδο 750 τμ θα μπορούσε να κτίσει σπίτι 100 τετραγωνικών, σε μία περιοχή όπου οι τιμές είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Με το υφιστάμενο καθεστώς μπορεί να κτιστούν 200 τετραγωνικά σε οικόπεδο 4 - 6 στρεμμάτων, ανάλογα με την τοποθεσία, ενώ δεν μπορεί να γίνει κατάτμηση ενός κτήματος σε πολλά οικόπεδα.

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του οικονομικού οφέλους για όσους διαθέτουν κτήματα στην περιοχή.

Δείτε και την επίσημη βεβαίωση ότι ο εν λόγω δρόμος διέρχεται μέσα από δασική περιοχή.

Όλοι συμφωνούν ότι σε μία εποχή όπου το φαινόμενο της διαφθοράς κατατρώει τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας, η συζήτηση περί «νομίμου και ηθικού» λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Άσχετα με το τι θα αποδείξει η περαιτέρω έρευνα αυτής της θλιβερής υπόθεσης, προκαλεί αγανάκτηση η αδιαφορία στη συστηματική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και η καταστρατήγηση νόμων και θεσμών προς όφελος ατομικών συμφερόντων.

«Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, δυστυχώς όλα γίνονται οικόπεδα και πωλούνται. Όχι μόνο δασικές εκτάσεις, αλλά και συνειδήσεις», λέει με πίκρα κάτοικος του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου