Τρίτη 19 Μαΐου 2009- Ελευθεροτυπία
Υστερα από αιτήματα τεσσάρων εισαγγελέων αλλά και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, που δεν έγιναν δεκτά, για αμελλητί διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής και την παραίτηση των δύο εισαγγελέων Εφετών, Ηλ. Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου, το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου πέρασε επισήμως χθες στην ανακριτική διαδικασία, με την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου (in rem) για σωρεία αδικημάτων κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Χρειάστηκε να εξεταστούν 38 μάρτυρες και εκατοντάδες ουσιώδους σημασίας έγγραφα που ζητήθηκαν από εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μάρτυρες και υπόπτους, έτσι ώστε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυρ. Καρούτσος, να ασκήσει τις διώξεις, οι οποίες αφορούν τα κακουργήματα:
* Απιστία περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.
* Απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημιάς από κοινού, κατ' εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου.
* Ψευδή βεβαίωση με σκοπό την προσπόριση αθέμιτου οφέλους σε άλλον, κατ' εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου.
* Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
* Ηθική αυτουργία και άμεση συνέργεια σε ορισμένα από τα παραπάνω αδικήματα.
* Και τα πλημμελήματα των: παράβασης καθήκοντος, παράνομης μεταβίβασης μνημείου και παράβασης του νόμου 1337 περί κτισμάτων.
Στο αρχείο
Μαζί με τη δικογραφία και τις ποινικές διώξεις του ποινικοπολιτικού σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυρ. Καρούτσος, διαβίβασε χθες και την εισαγγελική διάταξη 1/2009 στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, η οποία ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Αθήνας έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του εγγράφου, στο αρχείο μπαίνουν τα σκέλη της υπόθεσης που αφορούν 33 από συνολικά 63 πρόσωπα. Συγκεκριμένα, στη διάταξη αναφέρεται ότι με το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης και ύστερα από την ανάγνωση των καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, δεν προκύπτουν ενδείξεις για την άσκηση διώξεων σε βάρος των εν λόγω υπόπτων, οι οποίοι και απαλλάσσονται.
Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι στη λίστα των 33 απαλλαχθέντων περιλαμβάνονται και τα ονόματα των επτά μοναχών της Ιεράς Σύναξης της Μονής Βατοπεδίου, του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Αλ. Τζεφεράκου, καθώς και άλλων στελεχών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι με βάση τα αδικήματα που απαγγέλθηκαν χθες, και ιδίως αυτό της κακουργηματικής «ψευδούς βεβαίωσης», ανάμεσα στους υπόλοιπους 30 από τους 63 εμπλεκόμενους, τους οποίους είχαν εξετάσει ως υπόπτους από το προκαταρκτικό στάδιο οι συνολικά τέσσερις εφέτες εισαγγελείς που κατά καιρούς διερεύνησαν την υπόθεση, φέρεται ότι είναι τα τρία μέλη της οικογένειας Πελέκη, αλλά και οι Εφραίμ και Αρσένιος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον τελευταίο λόγο θα έχει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, που αναμένεται να προσωποποιήσει τα αδικήματα κατά το δοκούν.
Υπενθυμίζεται ότι ως ύποπτοι από τα εισαγγελικά γραφεία παρήλασαν στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που υποστήριξαν ότι οι «ιερές ανταλλαγές» αποτελούσαν μέρος «εγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού», μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι Εφραίμ και Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, στελέχη του σώματος των ορκωτών εκτιμητών, δικηγόροι, τοπογράφοι κ.ά. Μεταξύ αυτών και η τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας, Σταματίνα Μαντέλη, η οποία στο γραπτό της υπόμνημα αναφέρει ότι «εφάρμοσα ρητές προφορικές εντολές της ηγεσίας του υπουργείου... Από το 2003 είχα εγγράφως εκφράσει τις θέσεις της Διεύθυνσής μου περί ανυπαρξίας οποιουδήποτε δικαιώματος νομής και κατοχής της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών». *
kraxtis-gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου