Pages - Menu

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Νομιμοποίηση υπέρ... αυθαιρεσίας Το 65% των Ελλήνων πιστεύει ότι η «τακτοποίηση» παράνομων κατοικιών ενισχύει το πρόβλημα

(ΦΩΤΟ ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ 2009

Του Γιωργου Λιαλιου

Η νομιμοποίηση πολεοδομικών παρανομιών ενισχύει την αυθαιρεσία, εκτιμά η κοινή γνώμη. Ωστόσο, 6 στους 10 πολίτες θεωρούν λογικό ένα πρόστιμο 1.000 ευρώ για την... «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων. Και ενώ ελάχιστοι θεωρούν εαυτούς υπευθύνους για την αυθαίρετη δόμηση, ζητούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων από την πολιτεία ενάντια στους αυθαιρετούντες!

Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία ο μέσος Ελληνας αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης αναδεικνύει έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικός υπεύθυνος ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς), σε δείγμα 1.056 πολιτών από όλη τη χώρα.

Προεκλογική περίοδος

Το κεντρικό συμπέρασμα της έρευνας φαίνεται να είναι ότι για όλα φταίνε οι άλλοι! Το 65% του δείγματος πιστεύει ότι η εκ των υστέρων νομιμοποίηση κάποιας αυθαίρετης κατασκευής αποτελεί ένα μέτρο που ευνοεί την αυθαιρεσία και ωθεί τους πολίτες σε νέες πολεοδομικές παρανομίες. Μάλιστα, το 56,3% θεωρεί ότι η προεκλογική περίοδος ενδείκνυται για την ανέγερση αυθαιρέτων, ενώ το 51,9% θεωρεί ότι οι εξαγγελίες περί «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων εντάσσονται στην προεκλογική παροχολογία (έναντι 26% που διαφωνεί).

Και ενώ οι πολίτες δείχνουν να αντιδρούν ενάντια στις νομιμοποιήσεις των αυθαιρεσιών και την παροχολογία, ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί «ευκαιρία» να νομιμοποιήσει τον παράνομα κλεισμένο ημιυπαίθριο της κατοικίας του με την καταβολή ενός αξιόλογου προστίμου (το 63,5%, τα 1.000 ευρώ). Πάντως, το 43% του δείγματος δεν δηλώνει διατεθειμένο να πληρώσει 10 - 20% της αντικειμενικής αξίας του παράνομου ημιυπαίθριου για να τον νομιμοποιήσει. Ως είθισται, υπεύθυνος για την αυθαίρετη δόμηση δεν είναι ο πολίτης (μόλις 8,3% των απαντήσεων) ή οι κατασκευαστές (2,5% των απαντήσεων), αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση (30,4%) ή ένας συνδυασμός όλων των προηγουμένων (58%). Πάντως, 6 στους 10 ζητούν την κατεδάφιση των αυθαιρέτων σε δάση, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενώ το 40,5% ζητεί συνεχείς ελέγχους και αυστηροποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αυθαίρετη πρώτη κατοικία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την εξοχική. «Η έρευνα δείχνει πως οι πολίτες πιστεύουν ότι το κράτος θα μπορούσε να καταπολεμήσει την αυθαίρετη δόμηση, αν ήθελε», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Αλαβάνος. «Οι πολίτες βλέπουν ότι το κράτος ανέχεται ή ενθαρρύνει την αυθαιρεσία, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του».

Ευρύτερο σχέδιο

Επίσημη θέση του ΤΕΕ για το θέμα των ημιυπαίθριων, πάντως, είναι ότι δεν συζητά κινήσεις «τακτοποίησης», αν δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου