Κυριακή 15 Μαρτίου
Τα πρώτα σημάδια από τον τουρισμό, την οικοδομή και τα δημόσια οικονομικά προοιωνίζονται έναν «μαύρο Σεπτέμβρη» για την ελληνική οικονομία με κύμα χρεοκοπιών και μαζικών απολύσεων.Το... χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου θυμίζει η πορεία βασικών κλάδων της οικονομίας. Οι πρώτοι κραδασμοί για τον τουρισμό, την οικοδομή και τα δημόσια οικονομικά προοιωνίζονται ότι έχουμε ήδη τεθεί σε τέτοια τροχιά που έπειτα από μερικούς μήνες η ελληνική οικονομία θα έχει τον δικό της «μαύρο Σεπτέμβρη», με κύμα χρεοκοπιών και μαζικών απολύσεων.
Ο «φαύλος κύκλος» της αγοράς ξεκινά από την καθίζηση της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν από την εθνική οικονομία περίπου 2 δισ. ευρώ. το Σεπτέμβριο που θα κάνουμε ταμείο με τις αυξήσεις. Ακόμη χειρότερα τα πράγματα για την οικοδομή, εκεί όπου εκτιμάται πως θα χαθούν 12 δισ. από την αγορά εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η οποία μεγαλώνει μήνα με τον μήνα.
Καθίζηση
Η κρίση, σε συνδυασμό με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, προκαλεί καθίζηση στα φορολογικά έσοδα και έκρηξη στον δανεισμό του Δημοσίου. Ηδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο δίμηνο του έτους η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία είναι 600 εκατ. ευρώ και εκφράζονται φόβοι ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 2 δισ.
Την ίδια ώρα σε... τεντωμένο σχοινί ισορροπούν τουλάχιστον 300.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι κινδυνεύουν είτε να χάσουν τη δουλειά τους είτε να δουν τα δικαιώματά τους να πετσοκόβονται.
Οπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Δ. Στρατούλης, «τα πρώτα σημάδια της κρίσης είναι ήδη ορατά στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος θα αποκαλυφθούν τον Σεπτέμβριο σε τουρισμό, κατασκευές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Συγκεκριμένα, περίπου 120.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό -δηλαδή σχεδόν το 20%- κινδυνεύουν να «πληρώσουν» την οικονομική κρίση. Απειλούνται με συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, όπως μείωση των αποδοχών, απώλεια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και «αποκλεισμό» από το Ταμείο Ανεργίας (αν δεν συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα).
Σημειώνεται πως έχουν ήδη γίνει περίπου 500 απολύσεις στα ξενοδοχεία και 200 στα εστιατόρια, ενώ 1.000 άτομα έχουν δει τα δικαιώματά τους να περιορίζονται.
Την κρίση κινδυνεύουν να πληρώσουν πάνω από 100.000 υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι στις κατασκευές. Απειλούνται με μείωση των ημερών και των ωρών εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μισθό και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Στο «κόκκινο» βρίσκονται 130.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν έσοδα κάτω από το όριο της φτώχειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντέξουν μείωση του τζίρου, ούτε κατά 10%.
Οι πρώτοι κραδασμοί
12 δισ. κάτω ο τζίρος στην οικοδομή
1,5 εκατ. λιγότεροι οι ξένοι τουρίστες φέτος
130.000 μικρο-μεσαίοι πάνε για λουκέτο
Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ - Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου