Pages - Menu

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ «Σερίφης» σε ειδική αποστολή

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το σκληρό πρόσωπο που φιλοτεχνείται από την κυβέρνηση για θέματα δημόσιας ασφάλειας φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ο 62χρονος άλλοτε εισαγγελέας από τα Χανιά κινείται πλέον σε ένα ναρκοπέδιο και στην επόμενη μεγάλη «έκρηξη» μπορεί να δει τις πολιτικές φιλοδοξίες του να εξανεμίζονται.
Για όσους βλέπουν με θετικό μάτι τον νέο κυβερνητικό σχεδιασμό, τα σκληρά μέτρα κατά των κουκουλοφόρων έρχονται για άλλη μια φορά κατόπιν εορτής και είναι αμφίβολο εάν θα έχουν αποτελεσματικότητα. Για τους υπόλοιπους, πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις, που παραπέμπουν σε ένα αστυνομικό κράτος από το παρελθόν και εγκυμονούν κινδύνους για τις ατομικές ελευθερίες. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, δηλώνοντας ανοικτός σε προτάσεις, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει ανοίξει τη συζήτηση και για το πανεπιστημιακό άσυλο και για τις κάμερες στους δρόμους. «Δεν είμαστε δογματικοί, δεν έχουμε το αλάθητο. Ακόμα και προτάσεις από άλλους στα πλαίσια διαλόγου είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», λέει με προφανή στόχο το διαλλακτικό προφίλ.
Σε άμεση εφαρμογή. Αρωγό στη μάχη απέναντι στους κουκουλοφόρους θα έχει και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικ. Δένδια, ο οποίος προωθεί άμεσα τις διατάξεις για την ποινικοποίηση της κουκούλας και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τη λήψη και πρόσθετων μέτρων εάν χρειαστεί, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αστυνόμευση στο κέντρο, με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατευνάσει τους εμπόρους και τους οργισμένους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αναμένεται να εξεταστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή, ίσως κι εντός της προσεχούς εβδομάδας. Η πίεση που καταγράφεται ακόμη και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο «δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές», όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είχε επικεντρωθεί στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης- με τη βεβαιότητα ότι εκεί θα κριθεί η τύχη της- και υποτίμησε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας, πρωτίστως τη δημόσια ασφάλεια.
Σε αυτή την παγίδα, θεωρούν στην ΕΛ.ΑΣ., έπεσε και η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας. Μετά τα πρωτοφανή γεγονότα του Δεκεμβρίου, όπως λένε υπηρεσιακοί παράγοντες, αντί να σημάνει συναγερμός, υπήρξε χαλάρωση, καθώς οι επιτελείς εκτιμούσαν ότι η ένταση εκτονώθηκε. Ωστόσο, τα αλλεπάλληλα εγκλήματα που γίνονται πλέον μέρα μεσημέρι, η δυναμική επανεμφάνιση της τρομοκρατίας και ο νέος κύκλος καταστροφών επανέφεραν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τις αδυναμίες της ΕΛ.ΑΣ. Για πολλούς, η χαλάρωση οφείλεται και στις κρίσεις στα ηγετικά κλιμάκια που «είχαν αποσπάσει την προσοχή», όπως λένε οι ίδιες πηγές, των ανώτατων αξιωματικών.
Το βασικό πρόβλημα για τον κ. Μαρκογιαννάκη, όπως παραδέχονται και συνεργάτες, είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει περίοδο χάριτος, ενώ είναι έντονη η αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητά του. Στην Κατεχάκη επέστρεψε αναβαθμισμένος, αλλά χωρίς να έχει κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία για το έργο του, προσθέτουν. Το μόνο άλλοθι για την επιστροφή του ήταν ότι δεν είχε αποπεμφθεί για διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά για θεσμικό ατόπημα- την επίθεση στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημ. Λινό. Πήρε προαγωγή μετά την αρχειοθέτηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου (ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή). Την επιστροφή του στην κυβέρνηση φέρεται ότι εισηγήθηκαν στελέχη από τον στενό καραμανλικό πυρήνα, όπως οι κ.κ. Σιούφας, Αγγέλλου και Καρράς. Και αυτό γιατί θεώρησαν ότι χειρίστηκε αποτελεσματικά τη δύσκολη υπόθεση του Βατοπεδίου ως πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής. Τη συγκατάθεσή της έδωσε με ευκολία και η Ντόρα Μπακογιάννη, όχι μόνο γιατί ο κ. Μαρκογιαννάκης είναι βουλευτής Χανίων.
Την τελευταία διετία έχει προσχωρήσει στο μπλοκ της υπουργού Εξωτερικών κι εκείνη τού παρέχει ομπρέλα προστασίας.

Μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου υπήρξε χαλάρωση εξαιτίας και των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα δακρυγόνα και η «μάχη της Κρήτης»

Το προφίλ του Μαρκογιαννάκη έχει τρωθεί από τα επεισόδια με τους αγρότες της Κρήτης. Έγινε κόκκινο πανί για τους συντοπίτες του και χαρακτηρίσθηκε «ανεπιθύμητος» στην Κρήτη. Δεν είναι λίγοι όσοι στοιχηματίζουν ότι η επανεκλογή του (για πρώτη φορά από το 1989) είναι μετέωρη, και μάλλον απίθανη εάν η Ν.Δ.

ηττηθεί στις επόμενες εκλογές.

ΤΑ ΝΕΑ
''ΚΡΑΧΤΗΣ'' kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου