Pages - Menu

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Είναι τα βιολογικά προϊόντα πραγματικά βιολογικά;


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

«Σχεδόν κάθε 20 ημέρες έρχεται στο αγρόκτημά μου και ένας διαφορετικός υπάλληλος για να κάνει ελέγχους. Ασχολούμαι με βιολογική μελισσοκομία και κτηνοτροφία, έχω επίσης βιολογικά σιτηρά, και έτσι οι έλεγχοι είναι συνεχείς. Και δεν είναι τυπικοί. Είναι εξονυχιστικοί. Μας ξετινάζουν» λέει στα «ΝΕΑ» ο παραγωγός κ. Μανώλης Τράκας από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής. Oι άνθρωποι των οργανισμών πιστοποίησης «είναι επαγγελματίες με γνώσεις και εμπειρία» Και προσθέτει: «Μολονότι σε μερικές περιπτώσεις ταλαιπωρούμαι, αυτοί οι έλεγχοι αποτελούν εγγύηση για τους καταναλωτές ότι το προϊόν που θα αγοράσουν θα είναι σωστό και ασφαλές. Επιμόλυνση στα προϊόντα μου δεν έχει βρεθεί ποτέ».
Σε παρόμοιους υποχρεωτικούς ελέγχουςγίνονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνοαλλά και σε αιφνιδιαστικούς υποβάλλονται και οι περίπου 24.000 παραγωγοί βιολογικών προϊόντων καθώς και οι παρασκευαστές, οι καταστηματάρχες και οι εισαγωγείς.
Αυτό είναι και το μεγάλου ατού των βιολογικών προϊόντων έναντι των συμβατικών, υποστηρίζουν όσοι ασχολούνται με τα βιολογικά. Λένε δηλαδή ότι τα βιολογικά ελέγχονται συνεχώς από το χωράφι έως το ράφι είτε από τους οργανισμούς πιστοποίησης είτε από τον ΟΠΕΓΕΠ, ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίθετα, στην παραγωγή συμβατικών οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και χιλιάδες παραγωγοί μπορεί να μην ελεγχθούν ποτέ. Επιφυλακτικοί
Την ίδια στιγμή πάντως, όπως προκύπτει από έρευνες ελληνικών πανεπιστημίων, μεγάλη μερίδα των καταναλωτών δείχνει να μην εμπιστεύεται τα βιολογικά. Μελέτη στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχει δείξει ότι περίπου 5 στους 10 πολίτες, απ΄ αυτούς που δεν καταναλώνουν βιολογικά, δεν τα αγοράζουν επειδή δεν τα εμπιστεύονται. Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση που έδωσαν οι καταναλωτές στην ερώτηση “πόσο εμπιστεύεστε τα βιολογικά ότι ελέγχονται σωστά”. Περισσότεροι από τους μισούς (60%) απάντησαν ότι τα εμπιστεύονται λίγο ή καθόλου.
Οι παραγωγοί, οι καταστηματάρχες και οι υπεύθυνοι των οργανισμών πιστοποίησης όμως έχουν διαφορετική γνώμη και τονίζουν ότι οι συνεχείς έλεγχοι είναι εγγύηση ότι τα βιολογικά είναι ασφαλή και δεν κυκλοφορούν “μαϊμούδες” στην αγορά. «Από τη στιγμή που μία μονάδα βιολογικής παραγωγής προϊόντων εντάσσεται στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ελέγχεται συνεχώς και ανεξαρτήτως εάν θα διακινήσει τελικά προϊόν στην αγορά με αναφορά στον τρόπο παραγωγής» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η κ. Βασιλική Ρούση, υπεύθυνη πιστοποίησης στον οργανισμό πιστοποίησης ΒΙΟ Ελλάς. Όπως προσθέτει, οι έλεγχοι αφορούν: τακτικούς επιτόπιους ελέγχους στις επιχειρήσεις ανάλογα με το είδος παραγωγής, ελέγχους στα αρχεία των μονάδων π.χ. εισροές, παραστατικά πωλήσεων και αγορών, απαραίτητες άδειες λοιπών νομικών απαιτήσεων, αιφνιδιαστικούς και έκτακτους ελέγχους στις επιχειρήσεις και ελέγχους μέσω λήψης δείγματος προς ανάλυση με σκοπό την ανίχνευση μη επιτρεπομένων στη βιολογική γεωργία ουσιών. Το 2008 πραγματοποιήθηκαν από το ΒΙΟ Ελλάς 15.534 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 2.245 ήταν έκτακτοι- αιφνιδιαστικοί.
Το κόστος
Παρόμοια είναι η εικόνα που περιγράφει στα «ΝΕΑ» και η υπεύθυνη προώθησης και δημοσίων σχέσεων κ. Ελευθερία Γεωργιάδη από τον οργανισμό πιστοποίησης ΔΗΩ. «Όλοι οι παραγωγοί ελέγχονται υποχρεωτικά μία φορά τον χρόνο, κάτι που δεν συμβαίνει στην συμβατική γεωργία. Ελέγχουμε και τον παραγωγό και τον συσκευαστή και τον πωλητή». Συμπληρώνει μάλιστα ότι έλεγχοι στο χωράφι, στα συσκευαστήρια ή στα καταστήματα θα μπορούσαν να γίνονται και με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε για παράδειγμα και μία φορά την εβδομάδα. Όμως αυτό θα ανέβαζε το κόστος της πιστοποίησης και κατά συνέπεια και το τελικό κόστος του προϊόντος για τον καταναλωτή». Τονίζει δε πως με αυτές τις διαδικασίες ελέγχου και τις αναλύσεις είναι πολύ δύσκολο να φτάσει ένα προϊόν στο ράφι σε περίπτωση που δεν έχει παραχθεί όπως πρέπει. «Θα το έχουμε προλάβει».
«Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι τα προτιμούν»
ΧΡΟΝΟ ΜΕ τον χρόνο μεγαλώνει η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταναλωτές στα βιολογικά προϊόντα. Όπως λένε οι καταστηματάρχες βιολογικών, η αιτία που τους οδηγεί σ΄ αυτή την στροφή είναι ότι επιθυμούν τρόφιμα πιο υγιεινά και απαλλαγμένα από χημικές ουσίες. «Παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από το πελατολόγιο μας που διαρκώς αυξάνεται αλλά και από τα καταστήματα που ανοίγουν. Πλέον είναι περίπου στα 400» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγιεινής Διατροφής κ. Παναγιώτης Τακτικός, που διατηρεί κατάστημα με βιολογικά στο Χαλάνδρι. Όπως συμπληρώνει, κυρίως οι νέοι γονείς είναι αυτοί που τα τελευταία χρόνια γίνονται λάτρεις των βιολογικών. «Θέλουν τα παιδιά τους να τρέφονται με υγιεινά φρούτα και γάλα». Όσο για τους δύσπιστους καταναλωτές, συνήθως «σταματούν να αμφιβάλλουν όταν τους δείχνουμε τα πιστοποιητικά των προϊόντων. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι θα πείθονται».
Η διατροφική αξία
Επιφυλάξεις εξακολουθεί να έχει μερίδα των διατροφολόγων για το εάν τα βιολογικά υπερέχουν. «Ακόμη τα δεδομένα δεν θεωρούνται επαρκή για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αν πραγματικά κάποιος πρέπει να επιλέγει τα βιολογικά» λέει η διαιτολόγος- η διατροφολόγος κ. Φώφη Αρβανίτη. Αναφέρει ακόμη πως μπορεί να υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι κάποια βιολογικά τρόφιμα υπερέχουν σε βιταμίνες έναντι των συμβατικών αλλά υπάρχουν και άλλες που δείχνουν ότι δεν υπερέχουν. Όπως λέει τα βιολογικά μπορεί να μην έχουν φυτοφάρμακα αλλά και τα συμβατικά «δεν είναι επιβλαβή από τη στιγμή που τηρούνται τα όρια ασφαλείας».
''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου