Pages - Menu

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Προς τη Βουλή η υπόθεση Παυλίδη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Η έρευνα δείχνει ότι η δικογραφία για τις καταγγελίες του εφοπλιστή Φ.Μανούση κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου πρέπει να σταλεί στη Βουλή για να κριθεί «E» 20/3

Ενα βήμα πριν από την αποστολή της στη Βουλή φαίνεται ότι βρίσκεται η δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου Γ. Παυλίδη.

Χθες, ο ανακριτής της υπόθεσης Α. Ζαβιτσάνος επισκέφθηκε με δική του πρωτοβουλία τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και -σύμφωνα με πληροφορίες- αντάλλαξαν νομικές απόψεις που σχετίζονται με το ενδεχόμενο αποστολής της δικογραφίας στη Βουλή και νομικούς προβληματισμούς για το κατά πόσον θα πρέπει να διαβιβαστεί ή όχι το σύνολο του ανακριτικού υλικού.

Προς τη Βουλή η υπόθεση Παυλίδη

Αν και ο ανακριτής φέρεται να είπε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει τι θα κάνει, εντούτοις η σχετική συζήτηση και το απρόσμενο ραντεβού αφήνει να εννοηθεί ότι ο προσανατολισμός (του ανακριτή τουλάχιστον) είναι ότι τα καταγγελλόμενα πρέπει να ερευνηθούν πλέον από τη Βουλή, καθώς αυτή είναι κατά το Σύνταγμα η μόνη αρμόδια να κρίνει για τις τυχόν ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών.

Αλλωστε, το ίδιο το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών επιβάλλει την αμελλητί διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, κάτι που υπογράμμισαν και οι παραιτηθέντες εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μόλις οι προϊστάμενοί τους εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε στον ανακριτή ότι θα πρέπει να δει όλα τα στοιχεία με σωφροσύνη και να διαπιστώσει αν στέκουν για να κρίνει εάν θα τα παραπέμψει στη Βουλή για να κινηθεί η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών.

Σε περίπτωση δε που αποφασίσει την αποστολή της δικογραφίας, τότε κατά τον εισαγγελέα θα πρέπει να διαβιβάσει μόνο ένα μέρος της δικογραφίας, εκείνο που αφορά αποκλειστικά τον Γ. Παυλίδη, ενώ θα πρέπει να κρατήσει τα υπόλοιπα στοιχεία προκειμένου να συνεχίσει την ανάκρισή του σχετικά με τους ιδιώτες.

Βέβαια σε περίπτωση που ο ανακριτής αποφασίσει τη διαβίβαση της δικογραφίας και η Βουλή αποφασίσει αυτή τη φορά να ενεργοποιήσει τη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών συστήνοντας Προανακριτική Επιτροπή, τότε θα πρέπει να διαβιβαστεί το σύνολο της δικογραφίας, αφού τότε θα πρέπει να κριθεί εάν υπάρχουν ή όχι στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν την παραπομπή όλων ή, αντίθετα, να απαλλάξουν τους εμπλεκομένους.

Σε μία τέτοια περίπτωση που θεωρηθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή για τον υπουργό στοιχεία, η έρευνα θα συνεχιστεί από την τακτική δικαιοσύνη για τους ιδιώτες μη πολιτικά πρόσωπα.

Νομικοί κύκλοι διατύπωναν πάντως ερωτήματα για τη χθεσινή συνάντηση, αφού η νομοθεσία είναι σαφής για την υποχρέωση της Βουλής να ερευνά για πολιτικά πρόσωπα, ενώ η δικαιοσύνη θα μπορούσε να εμποδίσει την αποστολή της δικογραφίας και την ενεργοποίηση της νομοθεσίας περί ευθύνης υπουργών, μόνο εάν οι καταγγελίες ήταν προφανώς αβάσιμες. Ωστόσο, μία τέτοια σε βάθος έρευνα δεν θα μπορούσε -κατά το Σύνταγμα- να γίνει από δικαστικό λειτουργό.

Κατά τους ίδιους νομικούς κύκλους, ο ανακριτής είναι σωστό να στείλει το σύνολο της δικογραφίας και όχι ένα μόνο τμήμα της, γιατί η Βουλή θα πρέπει να γνωρίζει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία πριν να πάρει τις αποφάσεις της. Αλλο νομικό ζήτημα που μπορεί να προκύψει αφορά την κατευθείαν αποστολή της δικογραφίας από τον ανακριτή, καθώς δεν υπάρχει σε εκκρεμότητα προκαταρκτική εξέταση, ώστε να χρειαστεί να διαβιβαστεί μέσω Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου