Pages - Menu

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Ξέχασαν το Χιονοδρομικό Ελατοχωρίου, στο χωροταξικό του Τουρισμού

ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 - ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Γραπτό υπόμνημα – πρόταση να συμπεριληφθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό κατέθεσε ο βουλευτής Πιερίας Αντώνης Καρπούζας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου, κατά τη συζήτηση σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του Σχεδίου της ΚΥΑ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, ο βουλευτής Πιερίας επεσήμανε ότι στο άρθρο 4 (που αφορά την κατηγοριοποίηση του Εθνικού χώρου), στους ανεπτυγμένους πυρήνες μαζικού τουρισμού, εντός ευρύτερων αναπτυσσόμενων περιοχών με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, αναφέρονται τα υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα Χελμού, Παρνασσού, Τυμφρηστού και Βερμίου καθώς και των οικισμών που τα περιβάλλουν, δεν περιλαμβάνονται όμως και τα Χιονοδρομικά κέντρα ή χιονοδρομικές διαδρομές όπως του Ελατοχωρίου Πιερίας, του Λαϊλιά Σερρών, του Φαλακρού Δράμας, του Πισοδερίου Φλώρινας και της Βασιλίτσας Γρεβενών.
Για το λόγο αυτό, με γραπτό του υπόμνημα-πρόταση, ζητά να διευκρινισθεί σε ποιες κατηγορίες υπάγονται τα παραπάνω χιονοδρομικά, όπως του Ελατοχωρίου και συνεχίζοντας προτείνει, εάν δεν συμπεριλήφθηκαν, να ορισθούν με προσθήκη και τροποποίηση στο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι κρίνονται καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Η παραπάνω πρόταση, αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή, «θα αξιολογηθεί, στο επόμενο στάδιο, για την ενσωμάτωσή της στο τελικό κείμενο του Πλαισίου».
Ο κ. Καρπούζας εκτιμά ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό «είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, μία από τις πιο σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα μας, που έρχεται να διορθώσει μία τεράστια παράλειψη πολλών δεκαετιών». Χωροταξικό για τον τουρισμό, με ορίζοντα 15ετίας Σκοπός του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι «η παροχή κατευθύνσεων, κανόνων και κριτηρίων για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στον ελληνικό χώρο και των αναγκαίων υποδομών, καθώς και η διατύπωση ενός ρεαλιστικού προγράμματος δράσης» για την επόμενη δεκαπενταετία.
Η μελέτη για το Πλαίσιο αυτό είχε ανατεθεί τον Οκτώβριο του 2005 και το πρώτο σχέδιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Μάιο του 2007. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση και τον περασμένο Φλεβάρη έφθασε στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για να συναντήσει την αρνητική γνωμοδότηση πολλών μελών του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων
Εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητήριου, του Συνδέσμου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων, του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου, της ΓΣΕΕ, της ΓΕΣΕΒΕ και της WWF, ενώ θετικοί απέναντί του ήταν η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ.
Τα σημεία που συναντούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις επικεντρώνονται στον τομέα των σύνθετων τουριστικών προϊόντων με τη δημιουργία ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, στον περιορισμό των ορίων αρτιότητας στις ορεινές περιοχές, στην τουριστική κατάληψη παρθένων νησιωτικών χώρων και στην επέκταση της εκτός σχεδίου δόμησης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.
ΚΡΑΧΤΗΣ
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου