Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Επείγον νομοσχέδιο για τη γηπεδική βία

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
Επείγον νομοσχέδιο για τη γηπεδική βία

Μέσα στο Μάρτιο, η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση  με αυστηρότατες ποινές και με στόχο την πάταξη της γηπεδικής βίας. Ενοχλημένη από τα νέα έκτροπα στο ντέρμπι του Σαββάτου, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Τηλεφώνημα Παπούλια, πρωϊνή ...σύσκεψη στο ΥΠΠΟ.

Μετά και την έντονη ενόχληση τόσο του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες και του πρωθυπουργού, για τα νέα έκτροπα που σημειώθηκαν στο ντέρμπι  Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, , η κυβέρνηση με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου φέρνει εντός του Μαρτίου νομοθετική ρύθμιση για την πάταξη του φαινομένου της βίας στα γήπεδα και στους χώρους αθλητισμού.
Νωρίς το πρωί ο υφυπουργός Πολιτισμού, με αρμοδιότητες Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης, συγκάλεσε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στην οποία έγινε μια πρώτη εξέταση για την αυστηροποίηση των ποινών και την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Κάρολου Παπούλια με τον υφυπουργό, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε στον κ. Νικητιάδη ότι θα βρεθεί αρωγός και σύμμαχος στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της βίας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνησης, σχεδιάζεται:
1.Η δημιουργία Μητρώου Μελών αθλητικών συνδέσμων, ώστε να γνωρίζει τόσο η Πολιτεία όσο και η κάθε ΠΑΕ, τα μέλη των σωματείων.
2.Καθιερώνεται και εφαρμόζεται πλέον το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο, ώστε οι Αρχές να γνωρίζουν ποιος κάθεται σε ποια θέση του γηπέδου, ώστε να μπορούν να ερευνηθούν τα ονόματα όσων προκαλούν επεισόδια.
3.Μετατρέπεται σε κακούργημα, εάν και εφόσον αποδειχθεί από την Αθλητική Δικαιοσύνη, η διεξαγωγή «στυμμένων ματς».
4.Για όσους συλληφθούν για επεισόδια, αυστηροποιούνται οι ποινές, με αποκλεισμό τους από τα γήπεδα από δυο έως πέντε έτη, ενώ την ώρα διεξαγωγής των ματς, θα οφείλουν να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Η μη τήρηση θα συνεπάγεται αυτόφωρη διαδικασία.
Τέλος, προβλέπεται και ο αποκλεισμός ομάδων από αγωνιστικές,   θα είναι ευθύνη πλέον των ΠΑΕ οι σύνδεσμοι και τα σωματεία φιλάθλων, ενώ επιβάλλεται η κοινοποίηση των χρηματοδοτήσεων και τα ποσά τα οποία λαμβάνουν οι αθλητικοί σύλλογοι.
Ακόμη και η μεταφορά των οπαδών και φιλάθλων θα είναι ευθύνη των ΠΑΕ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με σκοπό να υπάρχει πρόσβαση στα ονόματα όσων μετακινούνται σε ματς εκτός έδρας.
Παρέμβαση Παπούλια
Στην τηλεφωνική επικοινωνία, πάντως, του Κ. Παπούλια με τον Γ. Νικητιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε το μήνυμά του, ότι ως πρώην αθλητής, φίλαθλος, αλλά και απλός πολίτης, δεν διανοείται μια κακή, μικρή μερίδα φιλάθλων να αμαυρώνει το αθλητικό ιδεώδες και να απολείει όλους τους υπόλοιπους, παιδιά και οικογένειες, από την πρόσβαση στους γηπεδικούς χώρους στους οποίους, όπως είπε, κυριαρχεί πλέον ο φόβος.

Δημ. Αλειφερόπουλος (ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: