Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ραντεβού για «καυτό» Γενάρη

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ανοιγμα επαγγελμάτων και απεργιακά μέτωπα τα μεγάλα "αγκάθια" – οδηγίες Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο για την διαχείριση των καυτών θεμάτων.
Αντίστροφη μέτρηση για «καυτό Γενάρη» ανοίγει με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -  τελευταία μεν συνεδρίαση για το 2010 αλλά καθοριστική για τα νέα μεγάλα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν με την έλευση της νέας χρονιάς.
Στη συνεδρίαση ο ...
πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις στους υπουργούς για τη διαχείριση των πλέον επίμαχων θεμάτων, με πρώτα το άνοιγμα των επαγγελμάτων και την εξυγίναση των ΔΕΚΟ, ενώ η συζήτηση αναμένεται να εστιαστεί και στο απεργιακό μέτωπο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μετά και το νέο γύρο κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε, ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας προειδοποίησε τους συνδικαλιστές ότι «παίζουν με τη φωτιά», ενώ κυβερνητικοί παράγοντες υπενθυμίζουν πως η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός των αστικών συγκοινωνιών είναι ο μονόδρομος προκειμένου να μην επαναφέρει η τρόικα απαιτήσεις για απολύσεις ή και «λουκέτα» σε ζημιογόνους φορείς τους κλάδου.
Ανοιγμα επαγγελμάτων
Από τη νέα συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, θα εξαρτηθεί αν ο κλάδος θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλµατος του συµβολαιογράφου, µε έµφαση στο γεγονός ότι δεν είναι ελεύθερος επαγγελµατίας, αλλά άµισθος δηµόσιος λειτουργός, στον οποίο έχει εκχωρηθεί µέρος της δηµόσιας εξουσίας, επικαλούνται οι συµβολαιογράφοι στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις επικείµενες ρυθµίσεις για την απελευθέρωση της συµβολαιογραφίας.

Προβάλλοντας τον υπερπληθωρισµό του επαγγέλµατος, καθώς στην Ελλάδα, σε σχέση µε τον αριθµό των κατοίκων, ο αριθµός των συµβολαιογράφων είναι από διπλάσιος έως και δεκαπλάσιος απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συµβολαιογράφοι ανησυχούν για το µέλλον σε περίπτωση άρσης των περιορισµών. Πρωτίστως όµως θεωρούν ότι ενδεχόµενη εισαγωγή στον κλάδο νοµικών χωρίς εξειδίκευση και άλλους περιορισµούς, θα έχει ως συνέπεια τη διασάλευση της ασφάλειας του δικαίου. Κι αυτό γιατί, αν αυξηθεί ο αριθµός των συµβολαιογράφων, θα καταστεί δυσχερέστατος ο εισαγγελικός έλεγχος που ασκείται τώρα σε όλο το φάσµα των υπηρεσιών που παρέχει. Αν τελικά αποφασιστεί το «άνοιγµα» του επαγγέλµατος µε την άνευ αυστηρών όρων εισαγωγή στον κλάδο, οι συµβολαιογραφικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τα προβλήµατα που θα ανακύψουν. Και ερωτούν: πώς θα αντιµετωπίσει η Πολιτεία τον πολλαπλασιασµό των δικαστικών διενέξεων επί ακινήτων, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκύψουν, εάν αρθούν οι δικλείδες ασφαλείας τις οποίες η έννοµη τάξη σήµερα τις διασφαλίζει µε πλήθος διατάξεων, µέσω του ελεγχόµενου συµβολαιογράφου - δηµόσιου λειτουργού;

Το ενδεχόµενο άρσης των τοπικών περιορισµών και της καθιέρωσης της αρµοδιότητας του συµβολαιογράφου ανά την επικράτεια, θα έχει ως συνέπεια – όπως επισηµαίνουν οι συµβολαιογράφοι – την εξαφάνιση των συµβολαιογραφείων της περιφέρειας.
Οι μηχανικοί
Εκφράζοντας την αγωνία του ΤΕΕ για το μέλλον του επαγγέλματος του μηχανικού, των κατασκευών, της ανάπτυξης της χώρας και του δημόσιου συμφέροντος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Χρήστος Σπίρτζης, με επιστολή προς τους 300 της Βουλής τους καλεί να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα, ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών των μηχανικών, τον οποίο θα επιδιώξει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τα επονομαζόμενα «κλειστά επαγγέλματα».
Όπως τονίζει, «το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αποδέχεται την ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μηχανικών και δικηγόρων. Εννέα στις δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μηχανισμό καθορισμού τους. Σε μια από τις τέσσερις είναι δεσμευτικός, στις υπόλοιπες, στο πλέγμα προδιαγραφών, κανονισμών και ελέγχων που είναι υποχρεωτικά, οδηγούν εν γένει σε πολύ υψηλότερες αμοιβές».
Ταυτόχρονα, η κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών θα οδηγήσει τους μηχανικούς σε έναν ανελέητο αθέμιτο ανταγωνισμό με θύματα τους ίδιους, την ποιότητα των έργων, το κράτος που θα παρακολουθεί τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά και τους ικανότερους να μεταναστεύουν, τα πιο οργανωμένα τεχνικά επιχειρηματικά σχήματα να κλείνουν. Με την ίδια ρύθμιση, το ίδιο το κράτος οδηγεί σε απώλεια πόρων, φόρων και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Σε περίπτωση που αυτά τα σχέδια περάσουν, υπογραμμίζει ο κ. Σπίρτζης, τότε η κοινή λογική και ο χρόνος θα δώσουν την απάντηση στο ερώτημα «ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική», καθώς το κράτος όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα χάσουν πάρα πολλά και άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: