Ευχές και ειδήσεις από τα μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας "4 προτάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας"


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 Τοπικά
Οι δημοσιογράφοι της Κατερίνης και οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Πιερίας πλαισίωσαν το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι της Δημοκρατικής...
Συμμαχίας όπου αντηλλάγησαν ευχές επ' ευκαιρία του νέου έτους και συζητήθηκαν εκτενώς πτυχές της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας.
Τα μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πιερία ευχαρίστησαν θερμά τους δημοσιογράφους για την ανταπόκρισή τους, για την αγαστή συνεργασία που έχουν από ιδρύσεως της Συμμαχίας και τους ευχήθηκαν καλή δύναμη και καλό κουράγιο στη δύσκολη χρονιά που ξεκίνησε. Δεν παρέλειψαν δε να τους τιμήσουν με ένα συμβολικό "γούρι" που παρέδωσε στον κάθε ένα ξεχωριστά το μέλος του πολιτικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας και Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού του κινήματος Λευτέρης Μωυσιάδης.

Τα μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις χθεσινές ανακοινώσεις της Προέδρου του κόμματος Ντόρας Μπακογιάννη, αναφορικά με τις επίσημες πλέον "4 προτάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας", επισημαίνοντας: “Το κύριο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα η έλλειψη εμπιστοσύνης, όχι μόνο των ξένων αγορών αλλά πλέον και των ίδιων των Ελλήνων, στην ελληνική οικονομία και κυρίως στο νόμισμα.

Οι πολίτες είναι καίριοι οικονομικοί παράγοντες ιδίως σε μια οικονομία όπως η δική μας, όπου κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και υπάρχει τεράστιο ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Επενδύοντας, καταναλώνοντας, αγοράζοντας ή πουλώντας σπίτια, αποσύροντας ή αυξάνοντας τις καταθέσεις τους, συμμετέχουν και διαμορφώνουν καθοριστικά το οικονομικό κλίμα.

Το γεγονός ότι δεν έχουν -όχι μόνο οι ξένες αγορές αλλά και οι ίδιοι- την αναγκαία εμπιστοσύνη, έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης συρρίκνωσης, εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, νεομετανάστευσης και αναστολής κάθε νέας οικονομικής δραστηριότητας.

Η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το λεγόμενο PSI, θα καθορίσει τη ζωή των Ελλήνων για τα πολλά επόμενα χρόνια. Στόχος αυτής της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής και να δώσει και πάλι στους Έλληνες την ευκαιρία να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που συμμετέχουν σ' αυτήν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει αν η χώρα καταστραφεί λόγω των μικροπολιτικών παιχνιδιών στα οποία επιδίδονται. Οφείλουν να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία και τη διπλή υπονόμευση: την υπονόμευση αλλήλων και την υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετέχουν. Και με ανοιχτά χαρτιά και καθαρές θέσεις, να συζητήσουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης σοβαρά και υπεύθυνα τις θέσεις τους για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία, με υπευθυνότητα που κανένας άλλος κομματικός φορέας δεν επέδειξε ως τώρα, συνέβαλε ενεργά -τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε.- στην εξεύρεση ρεαλιστικών λύσεων, αποφεύγοντας συνειδητά, και με πολιτικό κόστος, τη δημαγωγία. Σήμερα, έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, καταθέτει και πάλι συγκεκριμένες προτάσεις. Πολιτικές που διασφαλίζουν τη σωτηρία και ταυτόχρονα συγκροτούν ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για όσους βλέπουν η ζωή τους να αλλάζει με βίαιο τρόπο, από την μια στιγμή στην άλλη, και στηρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται από τα ελλείμματα και την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.

Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πιερία Νίκος Κατσαβός αναφέρθηκε στους κεντρικούς άξονες της πρότασης οι οποίοι είναι:
1. Διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια αποφασιστική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μείωση των ελλειμμάτων με πρόσθετη μείωση των κρατικών δαπανών και του μεγέθους του κράτους.

2. Πρόσθετη μείωση του χρέους με τη συνεισφορά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί την αρχή ότι δεν επιτρέπεται να κερδοσκοπήσει από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε.

3. Άμεση αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες (σήμερα περίπου 7 δις ευρώ), για να καλυφθεί το έλλειμμα ρευστότητας που προκαλεί η εσωτερική στάση πληρωμών.

4. Αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης με χαμηλού δημοσιονομικού κόστους έκτακτα κοινωνικά μέτρα, που απευθύνονται σε νοικοκυριά που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία ή απόγνωση.

Αναλυτικά οι "4 προτάσεις για την ανόρθωση της οικονομίας" είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.dimsim.gr.